Ostalo

Novo ulaganje u sustav javnog zdravstva

Objavljeno 01.08.2019.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u srijedu je održano svečano polaganje kamena temeljca za izgradnju Centra za sigurnost i kvalitetu hrane.
Novo ulaganje u sustav javnog zdravstva
 

Svečanosti su prisustvovali brojni visoki uzvanici te osobe iz javnog života Grada Zagreba, dok su povelju potpisali i kamen temeljac položili dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“, prof. dr. sc. Milan Kujundžić, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar zdravstva, g. Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba te prof. dr. sc. Zoran Grgić, dekan Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Projekt osnivanja Centra za sigurnost i kvalitetu hrane pokrenuli su Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, koji su prije svega prepoznali sve značajniju potrebu građana za izvornim načinom prehrane, kao i potrebu za unaprjeđenjem znanstvene i istraživačke infrastrukture ne bi li se poboljšala kvaliteta i dostupnost istraživanja kao podrška jačanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i društvenom razvoju.

Centar će pomoći hrvatskim proizvođačima da svoje proizvode što bolje plasiraju na domaće i inozemna tržišta, posebno unutar EU, te da za svaki od njih imaju garanciju da je proizveden na hrvatskom tlu.

Njegova izgradnja je najveće ulaganje u sustav javnog zdravstva u posljednjih 50 godina u Republici Hrvatskoj.

Budući Centar za sigurnost i kvalitetu hrane će biti jedina ustanova u Hrvatskoj i regiji koja će pružati sveobuhvatne istraživačke i analitičke usluge građanima i subjektima u poslovanju s hranom, neophodne za utvrđivanje kvalitete te zdravstvene ispravnosti i sigurnosti hrane.

U budućem će se Centru izotopnom analizom napokon nedvojbeno moći utvrditi geografsko porijeklo hrane, odnosno dobit će se potvrda da prehrambeni proizvod uistinu potječe iz Hrvatske, a moći će se i precizno odrediti iz kojeg dijela zemlje dolazi.

Uz pomoć moderne istraživačke infrastrukture, ideja je da Centar postane regionalna znanstveno-istraživačka platforma koja će privlačiti vrhunske znanstvenike, nove znanstveno-istraživačke projekte, ali i pridonijeti globalnom fondu znanja, povećati dosadašnji broj publiciranih znanstvenih radova te u konačnici i poboljšanju kvalitete života građana Hrvatske.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Projekt vrijedan 88.873.759,00 kuna sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Iznos bespovratnih sredstava je 61.303.629,00 kuna, 584.671,25 kn osiguralo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije preko Ministarstva znanosti i obrazovanja, a 25.000.000,00 kn Grad Zagreb.

Razdoblje provedbe projekta od 1. listopada 2018. do 1. listopada 2022. godine.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.