Prehrana

Studija upozorava na unos glutena u djetinjstvu

Objavljeno 16.08.2019.

HealthDay

Pretjerani unos glutena prije pete godine života je istraživanju provedenom na University of Colorado povezan s povećanjem rizika za celijakiju.
Studija upozorava na unos glutena u djetinjstvu
 

Journal of the American Medical Association piše kako je u toj dobi svaki dodatni gram dnevno unesenog glutena povezan s proporcionalnim povećanjem rizika za celijakiju, osobito kod djece s genetskim predispozicijama.

Podaci prikupljeni od oko 6600 ispitanika ne ukazuju na potrebu donošenja preporuka o eliminaciji glutena iz dječje prehrane, naglašavaju istraživači.

Osobama kojima roditelj, dijete, brat ili sestra imaju celijakiju prijeti 10%-tni rizik za reakciju imunosnog sustava na gluten.

Riječ je o proteinu prisutnom u nekim žitaricama koji kod osoba s celijakijom može prouzročiti dijareju, kronični umor, gubitak tjelesne mase, bolove u abdomenu i anemiju.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.