Ostalo

Nobel Days u Splitu

Objavljeno 26.08.2019.

Hrvatska liječnička komora

Medicinski fakultet u Splitu, Specijalna bolnica Sv. Katarina i Međunarodno društvo primijenjenih bioloških znanosti (ISABS) organiziraju projekt pod nazivom Nobel Days koji će se početkom rujna održati u Splitu, a na kojem će četiri dobitnika Nobelove nagrade održati predavanja o svojim znanstvenim otkrićima.
Nobel Days u Splitu
 

Tijekom dva dana, točnije 3. i 4. predviđena su predavanja svjetskih stručnjaka kao i panel rasprava - Nobel Talk.

Predavanja će održati i u raspravi sudjelovati Joachim Frank, biofizičar, koji je Nobelovu nagradu za kemiju, za razvoj kriostatskog elektronskog mikroskopa dobio 2017.,

Richard Roberts, biokemičar i molekularni biolog, koji je Nobelovu nagradu za medicinu ili fiziologiju za otkriće odvojenih gena dobio 1993., Georg Bednorz, mineralog i fizičar, koji je najprestižniju nagradu dobio 1987. za fiziku, odnosno za otkriće supravodljivosti keramičkih materijala na temperaturi od 35 Kelvina i Harald zur Hausen, njemački virolog koji je Nobelovom nagradom nagrađen 2008. za fiziologiju ili medicinu, odnosno za otkriće uloge humanog papiloma virusa u nastanku karcinoma grlića maternice.

Gospodin zur Hausen će izdvojeno predavanje održati i 24. rujna kao poseban događaj u sklopu mjeseca svjesnosti o reproduktivnom zdravlju.

Manifestacija Nobel Days počet će svečanim otvaranjem 3. rujna na splitskom Medicinskom fakultetu.

Program će se nastaviti predavanjem G. Bednorza i završiti moderiranom panel raspravom triju Nobelovaca u kojoj će prisutni moći postavljati pitanja.

Drugog dana u planu su predavanja znanstvenika Robertsa i Franka.

Projekt Nobel Days održat će se uz potporu Hrvatske liječničke komore.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.