Ostalo

Nova tehnika uređivanja gena

Objavljeno 27.08.2019.

engadget

Američki znanstvenici sa Salk Institute su časopisu Nature objavili detalje nove tehnike uređivanja gena koja bi mogla pomoći u eliminaciji bolesti prouzročenih genetskim mutacijama.
Nova tehnika uređivanja gena
 

Nova tehnika je nazvana SATI, a utemeljena je na već postojećoj tehnici CRISPR-Cas9.

Istraživači vjeruju kako novi pristup sa sobom nosi znatno manji rizik za oštećenja DNK.

SATI se bori protiv mutacija umetanjem zdrave kopije ključnog gena u dio DNK koji inače ne sudjeluje u regulaciji proizvodnje proteina.

Uz pomoć procesa kojim se DNK samostalno "popravlja" ovaj gen se integrira u ostatak genoma te eliminira štetne posljedice ranije prisutne mutacije.

Ovaj pristup je zasad testiran na miševima s progerijom, tzv. bolešću starenja, a tretirane životinje su živjele prosječno 45% duže.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.