Majka i dijete

Preeklampsija povezana sa zatajivanjem bubrega

Objavljeno 04.09.2019.

Reuters

Kod žena koje su imale dijagnozu preeklampsije se u kasnijoj fazi života bilježi peterostruko veći rizika za zatajivanje bubrega, objavio je znanstveni časopis PLoS Medicine.
Preeklampsija povezana sa zatajivanjem bubrega
 

Znanstvenici s University College Cork u Irskoj su za potrebe studije koristili podatke prikupljene od 1,37 milijuna žena koje su rodile nakon 1982. godine.

Dodatno povećanje rizika za zatajivanje bubrega je uočeno kod sudionica istraživanja koje su preeklampsiju imale tijekom više od jedne trudnoće.

Važni čimbenici rizika su bili i prevelika tjelesna masa te starija dob.

U ranijim istraživanjima je dijagnoza preeklampsije povezivana s povećanjem rizika za srčani i moždani udar godinama nakon trudnoće.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.