Ostalo

Obilježavanje Svjetskog dana sepse u subotu

Objavljeno 14.09.2019.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

U povodu Svjetskoga dana sepse u subotu će na Cvjetnom trgu biti održana javnozdravstvena akcija "Zaustavimo sepsu".
Obilježavanje Svjetskog dana sepse u subotu
 

U sklopu akcije će se građane informirati o načinima prevencije i ranog prepoznavanja sepse kao velikog zdravstvenog problema.

Sepsa je prema odluci Svjetske zdravstvene organizacije od 2017. godine uvrštena na listu globalnih zdravstvenih prioriteta.

Iako je jedna od najpreventabilnijih bolesti, često je neprepoznata među građanima, ali i zdravstvenim profesionalcima.

Sepsa se često zamijeni za druga stanja, posebno u ranoj fazi bolesti i zbog tog kašnjenja u ranom prepoznavanju sepse brzo dolazi do višestrukog zatajenja organa, a naposljetku i smrti.

Stoga sepsu treba tretirati kao hitno stanje, jer sa svakom odgodom i kašnjenjem u liječenju, postotak smrtnosti sve više raste.

Do 80% slučajeva bolesnika oboljelih od sepse dolazi iz izvanbolničkih uvjeta.

Svatko je može dobiti, no najviše su ugrožene osobe oslabljenog imunološkog sustava, osobe starije životne dobi, novorođenčad i mala djeca.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.