Ostalo

Obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja

Objavljeno 11.10.2019.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

U četvrtak je obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja, ove godine usmjeren ka brizi javnosti za promociju mentalnog zdravlja i prevenciju samoubojstava.
Obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja
 

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), činom samoubojstva svake godine umre preko 800000 ljudi.

Dok se samoubojstvo smatra ozbiljnim problemom u zemljama visokog dohotka i desetim vodećim uzrokom smrti u SAD, također je peti vodeći uzrok smrti u Kini, dok se 79% samoubojstava događa u zemljama s niskim i srednjim dohotkom (WHO, 2018).

Tema prevencije samoubojstava ima za cilj privući pažnju na to važno pitanje kako bi mu se dao prioritet u agendi javnog zdravlja širom svijeta.

Navođenje ljudi da razgovaraju o temi koja je često tabu i o kojoj mnogi imaju predrasude, pomoći će zajednici da sazna više o faktorima rizika kako bi ih mogli prepoznati i naučiti ih rješavati i prevenirati.

Međutim, osobe koje pate od mentalnih bolesti često nemaju pristup uslugama mentalnog zdravlja, ponekad zato što u njihovoj zajednici ne postoje službe, a ponekad jer osjećaju sram tražiti pomoć.

Ključni cilj kampanje obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja 2019. je smanjenje stope samoubojstava u cijelom svijetu.

Da bi se postigao ovaj cilj, ključni su prevencija mentalnih bolesti, promicanje dobrog (mentalnog) zdravlja, smanjenje stigme povezane s duševnim bolestima i poboljšan pristup skrbi o mentalnom zdravlju.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.