Žensko zdravlje

Mjesec podizanja svijesti i borbe protiv raka dojke

Objavljeno 11.10.2019.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Po pojavnosti i smrtnosti rak dojke je već dulje vremensko razdoblje među vodećim uzrocima raka u žena.
Mjesec podizanja svijesti i borbe protiv raka dojke
 

Rak dojke najčešće se pojavljuje u žena iznad pedesete godine života, no mogu oboljeti i znatno mlađe žene.

Oko 1% oboljelih čine i muškarci.

Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak HZJZ-a za 2016. godinu, u gradu Zagrebu je zabilježeno 704 novooboljelih žena, a u Republici Hrvatskoj njih 2735.

Sukladno podacima o smrtnosti u Zagrebu je od raka dojke u 2017. godini umrlo 185 žena, dok su u RH te godine umrle 853 žene.

Prema najnovijim podacima o smrtnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ-a), u 2018. godini, bilježi se daljnji pad umrlih žena na razini RH (789 umrlih).

Najznačajniji rizični čimbenici povezani s nastankom i razvojem raka dojke su: genetski čimbenici (rak dojke u obitelji), dob, prva menstruacija prije 12. godine života, zadnja menstruacija iza 50. godine, nerađanje ili pak rađanje prvog djeteta iza 30. godine.

Uz navedene postoji i čitav niz čimbenika koji se odnose na nezdrave stilove života, kao što su neujednačena prehrana, nedovoljna tjelesna aktivnost, pušenje, neprimjerena konzumacija alkohola i stres. zdravlje.

U Gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj aktivno se i sustavno provode programi probira raka dojke u čijoj provedbi sudjeluje i Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" i to kroz dva programa koji se međusobno nadopunjuju.

Program preventivne mobilne mamografije, namijenjen ženama u dobi od 40 do 50 godina te iznad 70. godine starosti.

Grad Zagreb i NZJZ "Dr. Andrija Štampar" prepoznali su veličinu javnozdravstvenog izazova raka dojke te je Program pokrenut 2004. godine, a u sklopu istog do danas je pregledano više od 48000 žena.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke započeo je 2006. godine, namijenjen je svim ženama u RH u dobi od 50 do 69 godina, pa tako i onima s područja grada Zagreba.

U tijeku je provođenje petog ciklusa pozivanja.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.