Žensko zdravlje

Rizik zbog ranog ulaska u menopauzu

Objavljeno 14.10.2019.

HealthDay

Ženama koje uđu u menopauzu prije 50. godine života prijeti veći rizik za niz poteškoća sa zdravljem srca, objavili su australski znanstvenici s University of Queensland.
Rizik zbog ranog ulaska u menopauzu
 

Podaci prikupljeni od oko 300000 ispitanica pokazuju i kako je rizik najveći kod žena koje su najranije ušle u menopauzu.

Primjerice, kod žena koje su u menopauzu ušle prije 40. godine života se bilježi prosječno dvostruko veći rizik za srčani ili moždani udar nego kod žena koje su u menopauzu ušle poslije 50. godine života.

Kako piše znanstveni časopis The Lancet: Public Health, rizik je dodatno povećan kod slabije obrazovanih sudionica istraživanja koje puše ili su pretile.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.