Prehrana

Loša prehrana prijeti zdravlju djece

Objavljeno 17.10.2019.

UNICEF Hrvatska

Iznimno velik broj djece trpi ozbiljne posljedice zbog loše ili nezdrave prehrane, upozorio je UNICEF u novom izvješću.
Loša prehrana prijeti zdravlju djece
 

Gotovo dvoje od troje djece, starosti između 6 mjeseci i 2 godine, ne konzumira hranu koja podržava optimalan rast i razvoj njihova mozga i tijela.

Takva neadekvatna prehrana može uzrokovati slabi razvoj mozga, poteškoće kod učenja, pad imuniteta, povećane infekcije i smrt.

UNICEF upozorava na trostruku opasnost od loše prehrane: pothranjenost, latentnu glad uzrokovanu nedostatkom osnovnih hranjivih sastojaka i prekomjernu tjelesnu masu među djecom mlađom od pet godina.

Ti čimbenici uzrokuju poražavajuće rezultate - 149 milijuna djece zaostaje u fizičkom razvoju ili je preniskog rasta za svoju dob, 50 milijuna djece je pothranjeno ili premršavo za svoju visinu, 340 milijuna djece pati od nedostatka osnovnih vitamina i hranjivih tvari kao što su vitamin A i željezo, a 40 milijuna djece ima prekomjernu tjelesnu masu ili je pretilo.

Izvještaj upozorava kako loša prehrana i loše prehrambene navike počinju već od najranijih dana djetetova života.

Samo je 42% djece mlađe od 6 mjeseci isključivo dojeno, a gotovo 45% djece između 6 mjeseci i 2 godine ne jede voće ili povrće.

Gotovo 60% ne jede jaja, mliječne proizvode, ribu ili meso.

42% adolescenata koji idu u školu u zemljama s niskim i srednjim dohotkom konzumira gazirana bezalkoholna pića barem jednom dnevno, a 46% jede brzu hranu barem jednom tjedno.

Od 2000. do 2016. godine se udio djece i adolescenata u dobi od 5 do 19 godina s prekomjernom tjelesnom masom udvostručio, pa danas na svako peto dijete dolazi jedno s pretjeranom tjelesnom masom.

Ranije taj omjer bio 1:10.

U Hrvatskoj 28% djece i adolescenata ima višak kilograma, a u tom segmentu se od 1990. do 2016. godine bilježi porast od 160%.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.