Ostalo

Obilježen Svjetski dan oživljavanja

Objavljeno 21.10.2019.

Hrvatsko društvo za reanimatologiju

Europsko vijeće za reanimatologiju od 2013. godine 19.10. obilježava Europski dan oživljavanja koji je od prošle godine prerastao u globalnu javnozdravstvenu akciju Svjetski dan oživljavanja, podržanu od Međunarodne suradne komisije za reanimatologiju i Svjetske zdravstvene organizacije.
Obilježen Svjetski dan oživljavanja
 

U Hrvatskoj, prema procjenama, godišnje oko 9000 ljudi doživi srčani zastoj izvan bolnice.

Nakon iznenadnog srčanog zastoja mozak može preživjeti samo tri do pet minuta bez kisika.

To je mnogo manje vremena nego što prođe do dolaska Hitne medicinske pomoći.

Zbog toga danas od deset žrtava srčanog zastoja preživi samo jedna.

Međutim, građani mogu uvelike pomoći promjeni ove poražavajuće statistike jer su oni čak u 60-80 % slučajeva svjedocima srčanoga zastoja.

Ako odmah započnu s oživljavanjem žrtve srčanog zastoja mogućnost za njezino preživljavanje i potpun neurološki oporavak povećava se za 2 do 4 puta.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.