Žensko zdravlje

Novi nalazi o zaštitnom učinku dojenja

Objavljeno 24.10.2019.

Reuters

Ženama koje su dojile prijeti manji rizik za dijabetes i previsoki krvni tlak, pokazuju podaci prikupljeni od 461000 ispitanica objavljeni u časopisu JAMA Network Open.
Novi nalazi o zaštitnom učinku dojenja
 

Sudionice istraživanja koje su dojile najmanje 12 mjeseci su imale prosječno 30% manji rizik za dijabetes i 13% manji rizik za hipertenziju, utvrdili su istraživači iz udruženja AdvantageCare Physicians u New Yorku.

Znanstvenici vjeruju kako je uzrok tome povećana potrošnja kalorija zbog dojenja te posljedično smanjenje rizika za previsoku koncentraciju kolesterola i poteškoće s procesiranjem šećera.

Uočeni učinak dojenja je bio prisutan bez obzira na eventualnu prisutnost ostalih čimbenika rizika za dijabetes i hipertenziju.

Dojena djeca imaju manji rizik za infekcije dišnih puteva i uha, sindrom iznenadne dojenačke smrti, alergije, pretilost i dijabetes.

Ranije studije su pokazale kako žene koje su dojile imaju manji rizik za depresiju, pretilost i neke tipove raka.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.