Treća dob

Gen čuva od demencije

Objavljeno 06.11.2019.

HealthDay

Studija znanstvenika s Harvarda opisuje slučaj žene s rijetkom genetskom mutacijom kod koje se demencija nije javljala desetljećima nakon što je njezin mozak već bio oštećen zbog Alzheimerove bolesti.
Gen čuva od demencije
 

Riječ je o ispitanici iz Kolumbije kod koje su se nakupine toksičnih proteina povezanih s Alzheimerovom bolešću počele pojavljivati u 40-im godinama života, no unatoče tome nije pokazivala simptome demencije.

Kod nje je otkrivena prisutnost dvaju kopija inačice gena APOE3, tzv. Christchurch mutacije.

To je kombinacija koja se javlja kod tek pet osoba od milijun.

Kako piše stručni časopis Nature Medicine, novi nalazi ukazuju na isplativost razvoja lijeka koji bi imitirao učinak ove mutacije.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.