Ostalo

Studeni - mjesec svjesnosti o šećernoj bolesti

Objavljeno 13.11.2019.

HZZO

U Hrvatskoj je veliki broj osoba oboljelo od dijabetesa, a da toga nisu svjesni, što je svakako jedan od velikih javno-zdravstvenih problema.
Studeni - mjesec svjesnosti o šećernoj bolesti
 

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) je 2018. godine izdvojio iz sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja oko 411 milijuna kuna za lijekove za dijabetes, što predstavlja oko 13% od ukupne potrošnje za lijekove.

Od tog iznosa se oko 203 milijuna kuna se izdvojilo za inzuline, a ostatak iznosa se odnosi na ostale antidijabetike.

Također, na Osnovnu listu pomagala HZZO-a 2018. godine uvrštena su nova pomagala: uređaj za neograničeno skeniranje razine glukoze u međustaničnoj tekućini uz dodatnu mogućnost mjerenja glukoze i ketona u krvi i pripadajući senzori, te odašiljač za kontinuirano mjerenje glukoze i pripadajući senzor.

HZZO za pomagala koja su namijenjena za kontrolu šećerne bolesti godišnje izdvaja oko 200 milijuna kuna, od čega sredstva obveznog osiguranja tereti oko 160 mil kuna.

Pomagala kod šećerne bolesti, uz pomagala za urogenitalni sustav i obloge za rane, čine grupu najpropisivanijih pomagala.

Potrošnja za pomagala kod šećerne bolesti predstavlja oko 20% sredstava ukupno izdvojenih za sva ortopedska i druga pomagala uvrštena na Osnovnoj listi pomagala.

Važno je spomenuti kako HZZO svake godine izdvaja posebna sredstva od 1,5 milijuna kuna za dodatnu nabavu inzulinskih pumpi.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.