Ostalo

Probir rizika u mentalnom zdravlju školske djece

Objavljeno 19.11.2019.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskim društvom za školsku i sveučilišnu medicinu HLZ-a pokreće pilot-projekt "Probir rizika u mentalnom zdravlju školske djece".
Probir rizika u mentalnom zdravlju školske djece
 

Pilot-projekt provodit će timovi školske medicine tijekom sistematskih pregleda učenika 1. razreda srednje škole ove školske godine (poglavito u prvoj polovici 2020. godine) u cijeloj Republici Hrvatskoj, kao temelj za širu trajnu primjenu u narednim godinama.

Cilj je utvrditi rizik na vrijeme kako bi stručna pomoć bila što uspješnija s očuvanom kvalitetom života, adolescentnog razvoja i obrazovanja.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, teškoće u mentalnom zdravlju odgovorne su za 16% opterećenja bolesti u adolescenciji.

Čak 50% mentalnog bolesti i poremećaja počinje prije 14 godina no većina slučajeva se ne prepoznaje pravovremeno.

Depresija je jedan od vodećih uzroka bolesti i nesposobnosti adolescenata.

Posljedice neliječenja protežu se u odraslu dob.

Istraživanje o zdravstvenom ponašanju učenika (Health Behaviour in School-aged Children, HBSC) pokazuje da se u dobi od 15 godina u Hrvatskoj približno svaki dan osjeća potišteno 15% djevojčica i 5,2% mladića, razdražljivo 16,2% djevojaka i 6,2% mladića, nervozno 22,1% djevojaka i 10,7% mladića, dok glavobolju svaki dan ima 10% djevojaka i 3% mladića.

Pijenje alkohola kao potencijalni uzrok, ali i posljedica ovih zdravstvenih smetnji učestalo je među učenicima.

Čak 8% dječaka i 3% djevojčica opilo se već u dobi od 11 godina.

U dobi od 15 godina 4% učenika i 1,2% učenica pije alkoholna pića svaki dan.

Vodeći uzroci hospitalizacija u skupini mentalnih poremećaja u Hrvatskoj 2017. godine za dob 0-9 godina su specifični miješani razvojni poremećaji s ukupno 133 hospitalizacije u 2017. godini.

Za dob od 10 do 19 godina mješoviti poremećaji ponašanja i osjećaja su na vodećem mjestu s 266 hospitalizacija.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.