vijesti

02.01.2019.
Viši kolesterol u siječnju
Nalazi prikupljeni u Danskoj od 25700 osoba sugeriraju kako se u siječnju prosječne koncentracije tzv. lošeg (LDL) kolesterola u krvi povećavaju za do 20%.
02.01.2019.
Utjecaj prehrane na učinkovitost statina
Statini, lijekovi namijenjeni kontroli koncentracije kolesterola u krvi, su učinkovitiji kada se kombiniraju s mediteranskom prehranom, objavili su talijanski znanstvenici.
02.01.2019.
Dobra forma smanjuje rizik za moždani udar
Osobama koje postižu bolje rezultate na kardiorespiratornim testiranjima prijeti manji rizik za moždani udar, utvrđeno je u istraživanju norveških znanstvenika.
01.01.2019.
Ftalati otežavaju razvoj jezičnih sposobnosti
Kod djece čije su majke u ranoj trudnoći bile izloženije ftalatima se bilježi veći rizik za otežani razvoj jezičnih sposobnosti, objavio je stručni časopis JAMA Pediatrics.
01.01.2019.
Studija preporučuje manji unos mesa za dijabetičare
Smanjeni unos mesa je kod dijabetičara povezan s olakšanom kontrolom koncentracije šećera u krvi, pokazalo je istraživanje koje je objavio British Medical Journal.
01.01.2019.
Manjak vitamina D kod osoba s astmom
Podaci američkih znanstvenika objavljeni u znanstvenom časopisu JAMA Network Open ukazuju na nedovoljan unos vitamina D kod osoba koje pate od astme.
01.01.2019.
Crijevne bakterije i posljedice hipertenzije
Istraživanje njemačkih znanstvenika s instituta Helmholtz sugerira kako crijevne bakterije mogu reducirati negativne posljedice previsokog krvnog tlaka.
31.12.2018.
Orašasti plodovi u borbi protiv viška kilograma
Svakodnevna konzumacija orašastih plodova je povezana s pozitivnim utjecajem na metabolizam i prevencijom nakupljanja suvišnih kilograma, objavili su znanstvenici s Harvarda.
31.12.2018.
Preskakanje doručka povezano s dijabetesom tipa 2
Podaci njemačkih znanstvenika prikupljeni od oko 96000 ispitanika ukazuju na veću učestalost dijabetesa tipa 2 kod osoba koje ne doručkuju.
31.12.2018.
Tjelesna aktivnost u prevenciji padova
Tjelesno aktivnije osobe starije životne dobi imaju manji rizik za padove, utvrđeno je u istraživanju objavljenom u znanstvenom časopisu JAMA Internal Medicine.
Drveće
Trave
Korovi
Grab
4,0
umjerena
Čempresi
3,1
umjerena
Jasen
3,1
umjerena
Crkvina
2,2
umjerena
Maslina
1,0
niska
Trave
1,5
niska
Drveće
Trave
Korovi
Drveće
Korovi
Vrba
1,6
niska
Borovi
0,6
niska
Trave
1,9
niska
Jasen
6,1
visoka
Hrast
6,1
visoka
Borovi
4,3
umjerena
Čempresi
3,0
umjerena
Crkvina
2,7
umjerena
Trave
1,1
niska
Drveće
Trave
Korovi
Drveće
Korovi
Crkvina
6,0
visoka
Čempresi
3,4
umjerena
Hrast crnika
3,1
umjerena
Jasen
2,3
umjerena
Maslina
2,2
umjerena
Trave
1,1
niska
Borovi
2,8
umjerena
Hrast
2,3
umjerena
Trave
2,5
umjerena
Koprive
1,0
niska
Čempresi
0,5
niska
Kiselica
0,4
niska
Crkvina
6,0
visoka
Jasen
1,3
niska
Borovi
1,0
niska
Čempresi
0,5
niska
Trave
1,5
niska
Grab
0,3
niska
Borovi
2,3
umjerena
Hrast
2,1
umjerena
Koprive
1,5
niska
Breza
0,3
niska
Trave
0,8
niska

Prehrana po bolestima

Saznajte više o prehrani i namirnicama te njihovom utjecaju na određene bolesti.

Jelovnici po kalorijama

Jelovnici po kalorijama Odaberite odgovarajući jelovnik od 1100 do 2700 kcal

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa: