GERB

Što ako imam žgaravicu?

Objavljeno 27.04.2007.
Ivan Ćurlin, dr. med., specijalist gastroenterolog
Žgaravica je osjećaj žarenja koji se širi iz epigastrija (žličice) do iza prsne kosti ponekad sa širenjem u vrat. Često je provocirana konzumiranjem određene hrane, podizanjem tereta ili saginjanjem. Najčešće se javlja kao simptom GERB-a (gastroezofagealne refluksne bolesti) ali i gastritisa te bolesti jednjaka.
Što ako imam žgaravicu?

Žgaravica je često udružena s regurgitacijom (vraćanjem želučanog sadržaja u jednjak). Procjenjuje se da do 40% populacije ima povremeno simptome žgaravice, a čak 10% njih svakodnevno ima simptome. S obzirom da samo četvrtina populacije sa navedenim simptomima koristi neki od farmaceutskih pripravaka za liječenje žgaravice u tekstu ćemo pokušati razjasniti rizične čimbenika nastanka žgaravice, objasniti preventivne postupke i dati savjete za samopomoć i liječenje žgaravice.

Rizični čimbenici nastanka žgaravice

Pušenje relaksira mišiće jednjaka što dovodi do refluksa želučanog sadržaja u jednjaka, dolazi do oštećenja sluznice jednjaka i kemijskog podražaja živčanih okončina za bol u jednjaku i osjećaja žgaravice.

Neki od najčešćih uzročnika žgaravice su pušenje, kasni večernji, obilni obroci, pretilost, uska odjeća stisnuta u struku, hijatalna hernija.

Pušenje relaksira mišiće jednjaka što dovodi do refluksa želučanog sadržaja u jednjaka dok ostali navedeni uzroci stvaraju povećani tlak u trbušnoj šupljini koji nadvlada tonus donjeg sfinktera jednjaka te dolazi do već navedenog refluksa. Budući da jednjak nema sluznicu prilagođenu djelovanju kiseline dolazi do oštećenja sluznice i kemijskog podražaja živčanih okončina za bol u jednjaku i osjećaja žgaravice.

Kako prevenirati žgaravicu?

 

  • Prestanite ili bar smanjite pušenje čime ćete povećati tonus gastroezofagealnog ušća i time stvoriti barijeru prolasku kiseline u jednjak.
  • Smanjite tjelesnu težinu. Osim ostalih povoljnih učinaka na zdravlje time smanjujete I tlak u trbušnoj šupljini te smanjujete refluks u jednjak.
  • Uzimajte manje ali češće obroke čime ćete spriječiti prekomjerno rastezanje želuca.
  • Izbjegavajte obroke neposredno prije spavanja. Ukoliko je moguće bar 4 sata pred spavanje.
  • Pri spavanju koristite lagano uzdignuto uzglavlje ukoliko nemate problema sa kralješnicom.
  • Jedite sjedeći uspravno za stolom (ne imitirajte stare Rimljane).
  • Izbjegavajte hranu koja pojačava žgaravicu (jako začinjena, pržena, dinstana hrana, gazirana pića, alkohol, slatka jela pogotovo na bazi čokolade). Čvrste preporuke o vrsti hrane koju treba izbjegavati ne postoje što će pacijenti koji učestalo imaju žgaravicu vrlo brzo i sami primijetiti jer različite vrste hrane kod određene skupine izazivaju simptome dok kod drugih nemaju negativan učinak.

 

Kako liječiti žgaravicu?

Postoje brojni savjeti pučke medicine o liječenju žgaravice. Pokušat ćemo navesti neke dokazane, pouzdane metode i razbiti neke mitove o liječenju žgaravice.

 

  • Grickanje badema. Zbog svojeg sastava bademi povoljno djeluju na žgaravicu i nakon određenog vremena dovode do kratkotrajnog poboljšanja simptoma.
  • Žlica sode bikarbone u pola i cijeloj čaši vode zbog svojeg puferskog neutralizirajućeg djelovanja sigurno povoljno djeluje i brzo otklanja simptome, ali ima kratkotrajan učinak.
  • Čaj od kamilice zbog svojeg antiflogističkog (protuupalnog djelovanja) povoljno, ali često nedovoljno uspješno djeluje na tegobe. Posebno treba paziti da se ne pije jako vruć što može pogoršati simptome.
  • Topli oblozi na trbuhu nemaju nikakvog djelovanja osim možda na usporavanje peristaltike (rada crijeva i želuca) i relaksacije (opuštanja) želučane I crijevne muskulature (mišića).
  • Mlijeko. Pod izgovorom da je mlijeko lužnato, a sadržaj želuca kiseo te da se tako sadržaj neutralizira dugo se čak i kod ulkusne bolesti preporučivalo pijenje mlijeka. Danas pouzdano znamo da je riječ o zabludi. Visoki sadržaj kalcija u mlijeku dovodi do pojačanog lučenja kiseline u želucu.
  • Maslinovo ulje pod izlikom oblaganja sluznice želuca u trenutku žgaravice sigurno neće imati značajniji povoljan učinak. Naveli smo priručna sredstva koja sigurno ne spadaju u područje modernog liječenja žgaravice.

 

S obzirom na mali postotak ljudi koji koriste modernu farmakoterapiju u sljedećih par rečenica pokušati ćemo Vam približiti lijekove za liječenje žgaravice.

Lijekovi u liječenju žgaravice

Nuspojave inhibitora protonske pumpe zbog njihove su selektivnosti i specifičnosti djelovanja izrazito rijetke.

ANTACIDI - lijekovi koji neutraliziranjem želučane kiseline brzo i efikasno dovode do smanjenja tegoba. Najčešće se uzimaju 1-2 tablete ili 1 vrećica suspenzije 4 do 6 puta dnevno jedan sat pred obrok ili pred spavanje. Djeca od 6-12 godina uzimaju pola doze za odrasle.

Velika prednost antacida je kao što smo naveli brzina djelovanja, a mana kratkoća djelovanja i samim tim potreba za čestim uzimanjem. Nuspojave ovise o tome jesu li antacidi spojevi aluminija, magnezija ili kalcija. Aluminij uzrokuje opstipaciju (zatvor), moguću nefrotoksičnost kod oštećenja bubrega, moguću pojavu osteoporoze. Spojevi magneziju uzrokuju proljev. Kalcij kao što smo ranije naveli može uzrokovati pojačano lučenje želučane kiseline.

ANTAGONISTI H2-RECEPTORA - Vrlo pouzdani lijekovi koji dovode poboljšanja sa vremenom djelovanja nakon 1-3 sata. Prednost im je dugotrajnost djelovanja te se najčešće uzimaju u obliku tableta 2 puta dnevno. Nuspojave su jako rijetke i uglavnom vezane za neurološki sustav (konfuzija, osjećaj slabosti i umora, vrtoglavica, glavobolja)

INHIBITORI PROTONSKE PUMPE - Lijekovi koji su se pojavili na tržištu krajem 80-tih godina i zasigurno donijeli revoluciju u gastroenterologiji značajnim smanjenjem komplikacije ulkusne bolesti (krvarenje) i svim gastroenterolozima olakšali posao. Terapija je izrazito učinkovita, uzima se najčešće jednom dnevno u dozi 20 ili 40 mg. U slučaju tegoba moguće ih je uzimati i dva puta dnevno. Nuspojave su zbog njihove selektivnosti i specifičnosti djelovanja izrazito rijetke.

OSTALI LIJEKOVI: Sukralfat i ranitidin-bizmut-citrat se značajno manje upotrebljavaju što smatram i opravdanim nakon uvođenja terapije inhibitorima protonske pumpe.

    Poseban oprez

    Poseban oprez je potrebno obratiti kod pojave crne stolice, povraćanja crnog sadržaja ili krvi, gubitka na težini, smetnji gutanja, anemije. Kod svih navedenih simptoma ne možemo više govoriti o žgaravici već se u podlozi nalazi vjerojatno neka ozbiljnija bolest te je obavezno potrebno zatražiti savjet gastroenterologa te učiniti ezofagogastroduodenoskopiju i ev. daljnje pretrage.

    Nadam se da će ovaj tekst pomoći bar dijelu pacijenata da prepozna prednosti navedenog liječenja žgaravice i unaprijediti kvalitetu života pacijenata s tim tako čestim simptomom.

    Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
    HQ/MED/17/0046

    Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
    (143)
    4.0 od 5

    Priručnik bolesti

    Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
    Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

    vezani članci

    Prehrana po bolestima


    Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

    KALENDAR ovulacije

    Izračunaj plodne dane
    Datum početka posljednjeg ciklusa:
    Trajanje menstruacijskog ciklusa:

    BMI za djecu

    Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.