Mladi

Četkanje zuba i oralno zdravlje

Objavljeno 25.01.2008.
Daniel Rosenzweig, dr. stom.
Bakterijski biofilm (plak) se smatra glavnim faktorom nastanka karijesa i parodontne bolesti. Studije su dokazale da nastanak tih bolesti, u sklopu primarne prevencije, može biti spriječen redovitim i temeljitim uklanjanjem bakterijskog plaka.
Četkanje zuba i oralno zdravlje

Osobna oralna higijena se smatra ključnom za očuvanje oralnog zdravlja.

Čak štoviše, efikasna kontrola količine plaka može zaustaviti napredovanje, ponovno nastajanje ili nastajanje novih parodontnih ili karijesnih lezija. Osim profesionalne preventivne skrbi, osobna oralna higijena se smatra ključnom za očuvanje oralnog zdravlja. Osobna oralna higijena podrazumijeva mehaničko uklanjanje bakterijskog biofilma četkanjem i metodama čišćenja međuzubnih prostora, poput upotrebe zubnog konca ili interdentalnih četkica.

Koliko dugo i često četkati zube?

Period od 30 sekundi četkanja je dovoljan kako bi se uklonili skoro svi ostaci hrane, ali prema smjernicama Američkog udruženja stomatologa (American Dental Association) preporučuje se četkanje zubi u trajanju od 2 minute, dva puta dnevno.

Studije su pokazale da se više plaka ukloni ukoliko se vrijeme četkanja poveća s 1 na 4 minute. Međutim, čak i nakon 4 minute su jezične strane zuba i stražnji zubi ostali slabije očišćeni od prednjih zuba i obraznih strana zuba. To nam pokazuje da je i tehnika četkanja važna za maksimalnu učinkovitost. Četkanje se često preporučuje nakon jela kako bi se eliminirali ostaci hrane i bakterijski plak. Period od 30 sekundi četkanja je dovoljan kako bi se uklonili skoro svi ostaci hrane, ali prema smjernicama Američkog udruženja stomatologa (American Dental Association) preporučuje se četkanje zubi u trajanju od 2 minute, dva puta dnevno.

Četkanje odmah nakon jela dokazano smanjuje učestalost karijesa. Međutim, četkanje ne smije ugrožavati tvrda zubna tkiva. To je posebice važno nakon konzumacije kisele hrane koja može imati erozivni učinak na zube. Postoje dokazi koji potvrđuju da je moguće četkanjem ukloniti kiselinom omekšani sloj cakline i dentina. Smatra se da je potrebno oko 60 minuta kako bi se kiselinom demineralizirana caklina remineralizirala.

Stoga se savjetuje 60 minuta razlike od objeda do četkanja zuba. U nekim je studijama promatran utjecaj stila života i faktora ponašanja na frekvenciju četkanja zubi.

Veća dnevna učestalost četkanja zubi se podudara sa zdravijim stilom života i češćim posjetima stomatologu. Međutim, zanimanje i socioekonomski status nemaju utjecaj na četkanje. 88% žena naspram 63% muškaraca je izjavilo da četka zube dva ili više puta na dan. Redovito četkanje ne znači nužno i eliminaciju plaka, pa je stoga važnija efikasnost četkanja spram frekvencije. Kod četkanja je važno proći sve površine, svakog zuba.

Savjeti za četkanje

Kako biste efikasno očistili zube, važno je da:

  • Vidite razliku između čistog zuba i zuba s plakom.
  • Koristite zubnu pastu s fluorom.
  • Svakih 3-4 mjeseca mijenjajte četkicu, a po potrebi i ranije.
  • Imajte sistematičan pristup četkanju zubi, pod kutom četkanja od 45 stupnjeva prema zubnom mesu, kako bi svaki zub sa svih strana bio očišćen, pogotovo u području između zuba i na granici zuba i gingive.
  • Četkajte na način kojim nećete oštetiti zube i gingivu.
  • Koristite četkicu s malom glavom kako bi mogli dosegnuti i najudaljenije kutke u ustima.
  • Dovoljno je četkati zube 2 puta na dan, ujutro i navečer, u trajanju od 2 minute po aktu četkanja.
  • Najbolje je koristiti četkice srednje čvrstoće dlake, iako neka udruženja poput Američkog stomatološkog društva preporučuju mekane četkice.
  • Četkanje nakon jela je korisno za uklanjanje ostataka hrane, ali treba paziti na mogućnost abrazivnog učinka takvog četkanja, stoga se preporučuje vremenski odmak od 60 min nakon jela.
  • Jedanput na dan preporučuje se korištenje konca ili interdentalnih četkica kako bi se uklonio plak između zuba.
  • Električne četkice su efikasnije u uklanjanju plaka od ručnih četkica!
  • Konzumirajte što zdravije namirnice s obiljem voća i povrća, te izbjegavajte međuobroke.
  • Posjećujte vašeg stomatologa redovito (optimalno 2 puta godišnje) radi kontrolnog pregleda vašeg zubala i usne šupljine i profesionalnog čišćenja zubnog kamenca.

Kako četkati zube?

  1. Usmjerite četkicu u smjeru od 45 stupnjeva prema gingivi.
  2. Nježno četkajte vanjske površine zuba koristeći vibrirajuće - rotirajuće (male kružne) pokrete.
  3. Održavajući kut od 45 stupnjeva, nježno četkajte unutarnje plohe koristeći kružne i naprijed-natrag pokrete.
  4. Vertikalno okrenite četkicu i koristite pokrete gore-dolje kako bi očistili stražnje strane prednjih zuba.
  5. Očistite radnu stranu zuba koristeći naprijed-natrag pokrete. Četkajte površinu jezika od natrag prema naprijed kako bi uklonili bakterije koje uzrokuju zadah.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.