O lijekovima

Kako lijek djeluje i kako se unosi u organizam?

Objavljeno 11.02.2009.
Melita Petrović, mr. pharm.
Lijek se u organizam može unijeti na više načina, a koji je put primjene lijeka najprikladniji za određenog bolesnika, ovisi o farmakološkim osobinama lijeka, kao i o terapijskim razlozima.
Kako lijek djeluje i kako se unosi u organizam?

Kako lijek djeluje?

Jedan ili više lijekova mogu djelovati na ljudski organizam, i taj se učinak naziva farmakodinamikom.

U većini slučajeva lijek djeluje vezujući se na specifična mjesta u stanici koja se nazivaju receptori. Kako je receptor, udaljen od mjesta primjene lijeka, važno je da se lijek transportira od mjesta primjene do mjesta djelovanja. Lijek se veže na receptor, a snaga vezivanja može biti različita, što uvjetuje i trajanje učinka lijeka. Poželjno je da lijek dođe na željeno mjesto djelovanja, tj. da ima selektivan učinak, čime se smanjuje mogućnost komplikacija zbog dodatnih neželjenih učinaka. Jedan ili više lijekova mogu djelovati na ljudski organizam, i taj se učinak naziva farmakodinamikom. I organizam djeluje i na lijek događaju se procesi apsorpcije, metaboliziranja i izlučivanja lijeka. Te procese opisuje farmakokinetika.

Kako se lijek unosi u organizam?

Lijek se u organizam može unijeti na više načina, a koji je put primjene lijeka najprikladniji za određenog bolesnika, ovisi o farmakološkim osobinama lijeka, kao i o terapijskim razlozima.

Primjena lijeka može biti:

  • enteralna - kroz probavni trakt, bilo da je unesen na usta (peroralno), pod jezik (sublingvalno) ili kroz debelo crijevo (rektalno);
  • parenteralna - podrazumijeva metode primjene lijeka koje mimoilaze probavni trakt, tako da se unosi direktno u tkiva u prikladnim ljekovitim oblicima kao što su ampule, infuzijske otopine, i to: injektiranjem (ubrizgavanjem) u venu (intravenski), u mišić (intramuskularno) ili pod kožu (subkutano). Parenteralno se uglavnom primjenjuju lijekovi koji bi se prolazom kroz probavni trakt razgradili (npr. inzulin) ili kada se želi postići brzi učinak. Takva vrsta primjene ima prednosti, jer lijek stiže nepromijenjen u krvni optok ili na određeno mjesto, a djelovanje je brzo i potpuno.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(53)
4.2 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.