Alergije

Sindrom "pelud – alergija na hranu"

Objavljeno 08.06.2020.
Dr. sc. Ivana Hrga, dipl. ing. biologije, znanstvena suradnica
Oralni alergijski sindrom (OAS) ili sindrom "pelud – alergija na hranu" alergijska je reakcija koja se pojavljuje nakon konzumacije svježega voća i povrća u osoba s alergijom na pelud biljaka. Očituje se kao skup lokaliziranih oralnih simptoma koji se pojavljuju u osoba koje boluju od sezonskoga alergijskog rinitisa i/ili astme.
Sindrom "pelud – alergija na hranu"

Alergija na pelud

Alergena pelud prepoznata je kao najjači alergen današnjice koji značajno utječe na kvalitetu života i radnu sposobnost.

Alergija ili preosjetljivost neuobičajena je i prekomjerna reakcija imunosnog sustava na različite, inače neškodljive čimbenike okoliša. Alergena pelud prepoznata je kao najjači alergen današnjice koji značajno utječe na kvalitetu života i radnu sposobnost od najranijega djetinjstva do starosti. Sustavnim praćenjem pojavnosti alergenoga peluda u zraku određenoga područja omogućen je brz protok informacija osobama alergičnim na određen tip peluda. Svakodnevne informacije o vrsti i razini koncentracije alergenoga peluda u zraku omogućuju planiranje liječenja, dnevnih aktivnosti i godišnjih odmora radi ublažavanja simptoma alergijske reakcije.

Križne reakcije peluda i hrane biljnog porijekla

Više od 60 posto svih alergija na hranu upravo su križne reakcije između alergena hrane i okolišnih alergena.

Uz poznavanje trenutačne situacije o zastupljenosti peluda u zraku važno je znati da moguće pojačanje simptoma alergijske reakcije na pelud određene biljke može biti prouzročeno križnim reakcijama između peluda kao okolišnoga alergena i alergena određene hrane biljnoga porijekla.

Oralni alergijski sindrom (OAS) alergijska je reakcija koja se pojavljuje nakon konzumacije svježega voća i povrća u osoba s alergijom na pelud biljaka. Očituje se kao skup lokaliziranih oralnih simptoma koji se pojavljuju u osoba koje boluju od sezonskoga alergijskog rinitisa i/ili astme. Prouzročen je konzumacijom uglavnom svježe hrane biljnoga porijekla poput voća, orašastih plodova i povrća. Kod odraslih osoba predstavlja uobičajenu alergijsku reakciju uzrokovanu hranom. Novija saznanja ukazuju da više od 60 posto svih alergija na hranu upravo su križne reakcije između alergena hrane i okolišnih alergena (pelud). 

Drugi izraz koji se koristi za opisani sindrom je "pelud - alergija na hranu", odnosno, sindrom alergije na hranu povezan s peludom. Može se javiti u bilo koje doba godine, a pojavnost i ozbiljnost može biti izraženija u vrijeme cvjetanja/polinacije alergenih biljaka. Razvoj simptoma OAS-a ovisan je o dominantnoj alergenoj vegetaciji određenoga područja i navika konzumacije određene hrane.

Simptomi oralnog alergijskog sindroma

Simptomi koje izaziva svježa hrana mogu trajati od nekoliko minuta do pola sata, a vrlo se rijetko javljaju teži klinički oblici bolesti.

Simptomi OAS-a se očituju kod osoba senzibiliziranih na pelud, ovisno o postojanju križne reaktivnosti (klinički manifestna ili beznačajna) ili ovisno o njihovom statusu križne reaktivnosti (klinički manifestna/ili beznačajna). Glavni simptomi su svrbež usne šupljine i ždrijela koji obično počinje osjećajem bockanja i žarenja u usnama neposredno nakon kontakta s hranom biljnoga podrijetla. Također se može razviti edem u sluznici usne šupljine, jezika, nepca, grkljana i vrata. Ponekad se reakcije očituju u očima, nosu i na koži, a moguće su i probavne smetnje. Simptomi mogu trajati od nekoliko minuta do pola sata, a vrlo se rijetko javljaju teži klinički oblici bolesti. Simptome OAS-a izaziva svježa hrana, dok ih kuhana, smrznuta ili kemijski obrađena ne izaziva.

Osobe koje su senzibilizirane na određeni tip alergenoga peluda mogu reagirati i na drugi tip bez na to da su ranije s njime bile u kontaktu. Stoga je moguće produžavanje simptoma alergijske reakcije i na razdoblje kada pelud na koju je osoba alergična nije prisutna u zraku. Najbolji primjer je produžavanje simptoma alergijske reakcije u osoba alergičnih na pelud breze u lipnju i srpnju kada cvjeta/polinira pitomi kesten. Također, osobe alergične na pelud ambrozije polisenzibilizirane su i na pelud porodice trava, pelina i na određene pripadnike porodice breza. Uzrok križne reaktivnosti je strukturna sličnost proteina određenoga voća, povrća i orašastih plodova s proteinima određenih tipova peluda.

Vrsta peluda i hrana povezana s oralnim alergijskim sindromom

Mnoge alergične osobe nisu svjesne da imaju simptome OAS-a i ne povezuju ih s alergijom na određenu pelud te je stoga vrlo važno obratiti pozornost na moguće pogoršanje simptoma vezano uz slijedeće sindrome: breza-pelin-celer sindrom i celer-mrkva-breza-pelin-začin sindrom. U tablici je prikazana moguća križna reaktivnost kod osoba alergičnih na određenu pelud i hranu biljnog porijekla zbog posjedovanja sličnih alergena.

tip peluda

križna reaktivnost

 

breza

 

pelud ostalih biljnih vrsta: joha, lijeska, grab, hrast, pitomi kesten, bukva, ambrozija, jasen, pelin, trave

povrće: grah, mrkva, celer, zeleni papar, grašak, krumpir, pastrnjak, čili, paprika, soja, rajčica

voće: jabuka, marelica, višnja, trešnja, kivi, nektarina, kruška, šljiva, breskva, jagoda, smokva (još se istražuje), liči (japanska trešnja), mango, banana, naranča

začini: bosiljak, kopar, korijandar, anis, komorač, pelin, mažuran, origano, papar, timijan

orašasti plodovi: lješnjaci, kikiriki, badem, orah, kesten

ostalo: sjemenke suncokreta

lijeska

pelud ostalih biljnih vrsta: breza, joha, grab, bukva, jasen, maslina, kalina, jorgovan

povrće: grah, mrkva, celer, zeleni papar, grašak, krumpir, pastrnjak, čili, paprika, soja, rajčica

voće: jabuka, marelica, višnja, trešnja, kivi, nektarina, kruška, šljiva, breskva, jagoda, smokva (još se istražuje), liči (japanska trešnja), mango, banana, naranča

joha

 

pelud ostalih biljnih vrsta: breza, lijeska, grab, hrast, pitomi kesten, bukva, ambrozija, maslina, pelin, trave (ljulj, livadna mačica)

povrće: grah, mrkva, celer, zeleni papar, grašak, krumpir, pastrnjak, čili, paprika, soja, rajčica

voće: jabuka, marelica, višnja, trešnja, kivi, nektarina, kruška, šljiva, breskva, jagoda, smokva (još se istražuje), liči (japanska trešnja), mango, banana, naranča

orašasti plodovi: lješnjaci

maslina

 

pelud ostalih biljnih vrsta: jasen, kalina, jorgovan, jasmin, forzicija, bor, čempres, trave, pelin, ruska maslina

povrće: krumpir

voće: kivi, breskva, rajčica

ostalo: lateks materijali

trave

 

pelud ostalih biljnih vrsta: raž, zob, pšenica, kukuruz, ječam, riža

povrće: grašak, celer, mrkva

voće: naranča, kivi, dinja, lubenica, smokva (još se istražuje), jabuka, rajčica

ambrozija

 

pelud ostalih biljnih vrsta: pelin, maslačak, zlatošipka, suncokret, trave, breza

povrće: krastavac, tikvice, artičoka

voće: dinja, lubenica, banana, mango

ostalo: ehinacea, čaj od kamilice, čaj od hibiskusa, sjemenke suncokreta

pelin

 

pelud ostalih biljnih vrsta: ambrozija, zlatošipka, breza

povrće: mrkva, celer, salata, češnjak, luk, cvjetača, kupus, peršin, poriluk

voće: jabuka, kruška, šljiva, breskva, kivi, mango, banana, dinja, lubenica, rajčica

začini: anis, curry, papar, kopar, kim, korijander

orašasti plodovi: lješnjaci, pistacija, orasi, kikiriki

ostalo: med, suncokretovo ulje, kamilica, ekstrakt sjemenki maka

crkvina

 

pelud ostalih biljnih vrsta: breza, trave, borovica, maslina, jasen, pelin, ricinus

orašasti plodovi: pistacija

Aplikacija "Peludna prognoza za Hrvatsku"

U cilju što bolje informiranosti svih građana, a posebice osoba alergičnih na određenu pelud, portal PLIVAzdravlje je u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" i ostalim županijskim zavodima razvio mobilnu aplikaciju "Peludna prognoza". Aplikacija Peludna prognoza je besplatno dostupna svim korisnicima pametnih telefona s iOS i Android operativnim sustavima.

Aplikacija "Peludna prognoza za Republiku Hrvatsku", osim svakodnevnih informacija o prisutnosti i razini koncentracije alergenoga peluda u zraku, donosi i potrebne informacije o križnim reakcijama raznih tipova peluda i hrane biljnoga porijekla.

Savjeti za smanjenje simptoma oralnog alergijskog sindroma

  • Liječenje OAS-a se sastoji od strogog izbjegavanja hrane koja sadrži alergene slične alergenima peluda određenih alergenih biljnih vrsta.
  • Ukoliko se simptomi pogoršaju obavezno potražite savjet liječnika.
  • Koristite dostupnu aplikaciju "Peludna prognoza za Hrvatsku"
Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(14)
4.4 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.