Trudnoća po tjednima - Kalendar trudnoće

30. tjedan trudnoće - dijete nabacuje kilograme

Trudni ste 30 tjedana (28 tjedana od oplodnje).
Duljina fetusa sada je oko 40 cm, a težina oko 1,4 kg. Promjer glavice je oko 8 cm, a duljina nožice oko 6 cm.
Tjedni prirast na težini djeteta od danas do 38. tjedna bit će oko 230 g. Ono se sada počinje debljati, a u tjednima koji slijede dobit će većinu svoje konačne porođajne težine. Nakuplja potkožno masno tkivo i počinje kontrolirati vlastitu tjelesnu temperaturu. Koža više nije naborana i postaje glatka. Kod dječaka testisi su se spustili u prepone.
Negdje u ovo vrijeme možete početi primjećivati oticanje stopala i skočnih zglobova. To je potpuno normalno, javlja se u 40-75% trudnica, uzrokovano je poremećenom venskom cirkulacijom u maloj zdjelici zbog rastuće maternice i ne treba vas zabrinjavati.
Vaša maternica sada je oko 10 cm iznad pupka. Vjerojatno imate osjećaj da ćete se raspuknuti, jer ona i dalje raste, uvlači se ispod rebrenih lukova i neće prestati s rastom još 10 tjedana. Prosječni dobitak na težini majke u trudnoći je između 11,5 i 16 kg, a polovica tog dobitka odnosi se na maternicu, plodnu vodu, posteljicu i dijete. Od sada pa nadalje, računajte na tjedni dobitak na težini do 500 g.
 

(2711)
3.8 od 5