Trudnoća po tjednima - Kalendar trudnoće

5. tjedan trudnoće - početak embrionalnog razdoblja

Trudni ste 5 tjedana (3 tjedna od oplodnje).
Stanice koje čine blastocistu počinju se po prvi put diferencirati. Iz jedne skupine stanica ili embrioblasta razvit će se plod, a iz druge skupine stanica ili trofoblasta razvit će se posteljica i plodni ovoji. Embrio, koji je dolaskom u materište plutao, sada je implantiran u sluznicu maternice. Plod nastavlja ubrzano rasti. Na početku ovog tjedna dugačak je 2 mm, a na kraju 4-5 mm, i sastoji se od oko 500 stanica. Oskudno krvarenje, kao posljedica implantacije (implantacijsko krvarenje), može se pojaviti 10-14 dana nakon oplodnje. Često se pogrešno zamjenjuje s menstruacijom i kasnije donosi zbrku kod navođenja pravog dana zadnje menstruacije. Po karakteru je implantacijsko krvarenje vrlo oskudno i traje samo jedan, maksimalno dva dana.
U 5. tjednu žene najčešće spoznaju da su u drugom stanju. Uzrok tome je izostanak menstrualnog krvarenja uzrokovan prije navedenim hormonom humanim korionskim gonadotropinom (HCG).
Na kraju 5. tjedna trudnoće započinje razvoj središnjeg živčanog sustava embrija (neurulacija). Cijelom duljinom stražnjeg dijela ploda formira se struktura nalik žlijebu, koja će se kroz nekoliko dana zatvoriti, formirajući neuralnu cijev, iz koje će se razviti kralježnica, zajedno s leđnom moždinom i mozak. Za normalno zatvaranje neuralne cijevi potrebne su optimalne količine folne kiseline koju je potrebno početi uzimati čim saznate da ste u drugom stanju, a po mogućnosti i ranije, ukoliko je trudnoća planirana.
 

(2711)
3.8 od 5