Povišeni krvni tlak

Kako mjeriti krvni tlak?

Objavljeno 12.03.2007.
Prim. mr. sc. Mirjana Jembrek Gostović, dr. med., specijalist kardiolog
Pravilno mjerenje krvnog tlaka ključ je za dijagnozu hipertenzije kao i za praćenje terapijskog učinka. Za mjerenje se najčešće koriste živin tlakomjer, tlakomjer na pero i automatski (elektronički) tlakomjer.
Kako mjeriti krvni tlak?

Općenite preporuke

 • Prije početka korištenja bilo koje vrste tlakomjera, preporuča se odnijeti ga u ordinaciju izabranog obiteljskog liječnika gdje ćete dobiti upute kako ga koristiti i gdje ćete provjeriti njegovu točnost.
 • Ne uzimajte kofein alkohol ili duhanske proizvode barem 30 minuta prije mjerenja krvnog tlaka.
 • Ako imate nagon na stolicu ili mokrenje, obavite to prije mjerenja krvnog tlaka.
 • Prije samog mjerenja odmorite 3-5 minuta. Nemojte razgovarati.
 • Sjednite u udoban položaj, nemojte prekrižiti natkoljenice ili gležnjeve, naslonite se leđima na naslon. 
 • Zasučite visoko rukav na ruci na kojoj ćete mjeriti tlak, postavite ruku u razini srca na stol i mirujte.
 • Odgovarajuća veličina manšete je od ključne je važnosti za precizno mjerenje krvnog tlaka. Širina manšete mora odgovarati 2/3 dužine od lakta do ramena, a njena dužina mora biti dovoljna da obujmi 80% nadlaktice. Ako kupite tlakomjer s premalenom manšetom, dobit ćete lažno visoke vrijednosti tlaka.
 • Ako je izmjerena vrijednost tlaka neočekivano visoka, malo odmorite pa ponovite mjerenje. U obzir uzmite nižu izmjerenu vrijednost.

Mehanički tlakomjer

Mjerenje tlaka mehaničkim tlakomjerom:

 1. Postavite manšetu oko nadlaktice, ne prejako, toliko da ispod nje možete staviti vršak prsta. Budite sigurni da je donji rub manšete 2,5 cm iznad lakatne jame.
 2. Stavite stetoskop u uši pazeći da su gumeni dijelovi koji ulaze u uši usmjereni prema naprijed. 
 3. Postavite membranu stetoskopa na unutarnju stranu lakta - u lakatnu jamu.
 4. Brzo napušite manšetu koja je već postavljena na nadlaktici stišćući gumenu pumpicu i to za 30 do 40 jedinica iznad zadnje izmjerene vrijednosti sistoličkog tlaka. Ne napuhujte manšetu polako, jer možete dobiti lažne vrijednosti. 
 5. Polagano otpuštajte ventil, po 2 do 3 milimetra u sekundi. Nemojte ga otpuštati prebrzo, jer nećete moći odrediti pravu vrijednost.
 6. Kako polako ispuhujete manšetu otpuštajući ventil, nakon tišine, u jednom trenutku čuti ćete kucanje srca. Pažljivo slušajte pojavu prvog tona i pročitajte vrijednost u tom trenutku. Ta vrijednost je vrijednost sistoličkog tlaka. 
 7. Nastavite jednakom brzinom otpuštati ventil, slušajući kucanje srca. Koncentrirajte se na trenutak kada se kucanje više ne čuje i pročitajte vrijednost u tom trenutku. Ta vrijednost je vrijednost dijastoličkog tlaka. 
 8. Zapišite izmjerene vrijednosti, prvo sistolički, a potom dijastolički tlak. (npr. 120/80)
 9. Ako želite ponoviti mjerenje, pričekajte 2-3 minute prije ponovnog napuhavanja manšete.

Automatski tlakomjer

Mjerenje tlaka automatskim tlakomjerom:

 1. Postavite manšetu oko nadlaktice, ne prejako, toliko da ispod nje možete staviti vršak prsta. Budite sigurni da je donji rub manšete 2,5 cm iznad lakatne jame 
 2. Uključite uređaj.
 3. Manšeta će se početi napuhavati nakon pritiska na odgovarajuću tipku. Ako se radi o poluautomatskom modelu, manšetu ćete napuhati uz pomoć gumene pumpice. Nakon što je manšeta napuhana, automatski mehanizam će polako smanjivati pritisak.
 4. Kako se manšeta se polagano prazni, vi promatrajte ekran kako biste očitali vrijednosti tlaka. Na ekranu se na kraju mjerenja ispisuju obje vrijednost, i sistolički i dijastolički tlak.
 5. Zapišite izmjerene vrijednosti, prvo sistolički, a potom dijastolički tlak. (npr. 120/80)
 6. Pritisnite tipku za potpuno ispuštanje zraka iz manšete.
 7. Ako želite ponoviti mjerenje, pričekajte 2-3 minuta prije ponovnog napuhavanja manšete.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(91)
4.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.