Kožne promjene i bolesti

Tiomersal - alergen iz sjene

Objavljeno 07.12.2011.
Prof. dr. sc. Višnja Milavec-Puretić, prim. dr. med.
Svakodnevno koristimo higijenske i kozmetičke proizvode, nesvjesni da nam ti proizvodi mogu naštetiti ako smo na njih alergični. U zadnje vrijeme dolazi do sve češćeg pojavljivanja alergijskih reakcija na tiomersal (poznat i kao timerosal).
Tiomersal - alergen iz sjene

Alergije

Naš imunološki sustav nije savršen te se ponekad mogu javiti alergijske reakcije.

Kao što znamo, alergija predstavlja reakciju imunološkog sustava pri kojoj naš obrambeni sustav krivo reagira na inače neškodljivi vanjski čimbenik kao na potencijalnu opasnost. Naš imunološki sustav nije savršen te se zbog toga može dogoditi da bilo koja tvar s kojom dolazimo u doticaj može kod određenih pojedinaca uzrokovati alergijsku reakciju. Tiomersal se u recentnoj literaturi navodi kao 5. alergen po učestalosti izazivanja alergijskih reakcija.

Što je tiomersal?

Tiomersal je organska tvar koja sadrži živu i tiosalicilat. To je antiseptičko sredstvo s učinkovitim baktericidnim i fungicidnim djelovanjem, koje se dodaje brojnim preparatima još od 1930-ih godina. Koristi se kao konzervans u farmaceutskim preparatima za lokalnu primjenu, a nalazimo ga i u kozmetičkim i biološkim proizvodima; biološki proizvodi koje koristimo kao korisnici zdravstvenog sustava najčešće su cjepiva.

Gdje nalazimo tiomersal u svakodnevnom životu?

  • Kozmetika: odstranjivači šminke, hidratacijska sredstva za njegu kože u području očiju, druge oftalmološke otopine, sjenila, maskare...
  • Farmaceutski i higijenski produkti: sredstva za čišćenje bez sadržaja sapuna, oftalmološke otopine, otopine za kontaktne leće, antiseptički sprejevi, topički medikamenti i kao dio kutije za prvu pomoć - tinktura mertiolata...
  • Biološki produkti: cjepiva - posebno u multidoznim verzijama, antitoksini, imunoglobulinski preparati, alergeni za kožno testiranje, lijekovi za parenteralnu uporabu, otopine alergena za hiposenzibilizaciju, kapi i sprejevi za uho, nos i grlo...

Može li se biti alergičan na tiomersal?

Istraživanja pokazuju da većina ljudi koji su alergični na tiomersal neće imati reakciju kada se tiomersal ubrizga ispod kože. Prijašnja povijest na minorne reakcije na tiomersal u cjepivima ne smatraju se kontraindikacijom za daljnje cijepljenje cjepivima koje sadrže tiomersal. No naravno - ozbiljna anafilaktička alergijska reakcija na bilo koje cjepivo je kontraindikacija za daljnje cijepljenje tim cjepivom.

Koji simptomi nam se mogu pojaviti ako smo alergični na tiomersal?

Reakcije preosjetljivosti mogu biti uzrokovane objema komponentama tiomersala - i živom i od tiosalicilatom.

Svatko reagira na alergen na različite načine. Reakcije variraju te se mogu biti i neprimjetne no isto tako mogu biti i smrtonosne. Najčešće se javljaju lokalizirane kožne promjene zbog male mogućnosti bioakumulacije tiomersala u organizmu.

Alergijski kontaktni dermatitis (crvenilo sa svrbežom) može se pojaviti kod osjetljivih pojedinaca. To može uključivati crvenilo i oteklinu na mjestu uboda injekcije kod preparata koji sadrže tiomersal. Većina reakcija su blage i spontano prolaze nakon par dana.

Reakcije preosjetljivosti mogu biti uzrokovane objema komponentama tiomersala - i živom i od tiosalicilatom - pa je ponekad teško razlučiti koji alergen je kriv za simptom koji se javio te vaš liječnik treba obratiti posebnu pozornost na to prilikom alergološkog testiranja.

Isto tako može doći do raznih alergijskih reakcija kao što su periferna neuropatija, parestezije ili svrbež, peckanje ili bol, kožne diskoloracije, ružičasti obrazi, pojava ružičastih vrhova prstiju nogu i ruku, oteklina i deskvamacija (ljuštenje) kože, profuzno znojenje, tahikardija (ubrzan rad srca), pojačano slinjenje, hipertenzija, gubitak kose, gubitak zubi i nokata kod djece, prolazna crvenila kože, hipotonija (slabost mišića) i povećana osjetljivost na sunce.

Ostali simptomi mogu uključivati zastoj rada bubrega ili neuropsihijatrijske simptome kao sto su emocionalna labilnost, gubitak pamćenja i nesanica.

Jeste li alergični na tiomersal?

Alergija na tiomersal može se dijagnosticirati pomoću posebnih alergoloških testova i to ponajprije epikutanim, tzv. patch-testovima. Najčešće se koristi epikutano testiranje s otopinom koja sadrži 0,1% tiomersala u vodenoj otopini. Kao konzervans u vakcinama tiomersal je vrlo siguran i efektivan, no u zadnje vrijeme postoje brige koje se tiču ekspozicije živinim spojevima. Zbog novih saznanja ali i kao mjera prevencije zadnjih se godina smanjila uporaba tiomersala te se mnogi proizvodi, medu njima i cjepiva, spravljaju bez dodataka toga spoja.

Ako vam je dijagnosticirana alergija na tiomersal, morate izbjegavati proizvode koji ga sadrže. Kada i ako se pojavi dermatitis, liječenje se obavlja na isti način kao i za bilo koju akutnu dermatozu tipa dermatitisa ili ekcema - najčešće je to terapija topičkim kortikosteroidima, emolijensima te liječenje sekundarne bakterijske infekcije.

Što morate napraviti da biste izbjegli alergijsku reakciju na tiomersal?

Čitajte sadržaje proizvoda koje kupujete te pazite na eventualan sadržaj tiomersala u kupljenim preparatima.

Liječenje alergijskih bolesti standardno se sastoji od četiri faze: edukacije bolesnika, izbjegavanja alergena (u ovom slučaju tiomersala), suzbijanja simptoma adekvatnim lijekovima te imunoterapije pojedinih oblika alergijskih bolesti. Kada je dokazana osjetljivost na tiomersal treba pokušati izbjegavati uporabu proizvoda s tiomersalskim konzervansom. Čitajte sadržaje proizvoda koje kupujete te pazite na eventualan sadržaj tiomersala u kupljenim preparatima. Nažalost, tiomersal se nalazi u proizvodima pod drugim imenima te se mora obratiti posebna pozornost na alternativna imena tiomersala.

Ako niste sigurni, pitajte ljekarnika za savjet ili za odgovarajuću zamjenu. Upozorite svoga liječnika na činjenicu da imate alergiju na tiomersal. Gdje god je moguće, vaš liječnik bi trebao koristiti cjepiva koja ne sadržavaju tiomersal. Doduše, ako vam je potrebno cjepivo koje sadržava tiomersalske preparate te ako ne postoji alternativa, trebalo bi popričati s liječnikom o mogućim problemima koje bi vam cijepljenje uzrokovalo kao i procjenu o neophodnosti tog cjepiva.

Sveukupno, alergijska reakcija na tiomersal je vjerojatno manje zlo od potencijalne zaraze infektom protiv kojeg se cijepite. Vaš dermatolog možda ima i daljnje specifične savjete, posebice ako ste izrazito osjetljivi.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(52)
3.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.