Mlijekoje već davno prozvano namirnicom "par excellence". Proteini mlijeka, osim što su izvrstan izvor esencijalnih i neesencijalnih aminokiselina, potiču asimilaciju pojedinih važnih mineral poput kalcija i željeza.
Bioaktivni peptidi sadržani u mlijeku djeluju na nekoliko različitih nivoa u našem organizmu. Spomenimo samo neke najbitnije:
Kada se pretjera sa unosom proteina, bioaktivne tvari (peptidi) sadržane u mlijeku uravnotežuju stanje jer potiču proteinsku izmjenu i stvaranje uree (produkta razgradnje bjelančevina) bez opasnosti da će poremetiti kiselo-baznu ravnotežu u organizmu. Nadalje, proteini sadržani u mlijeku jedni su od najbolje probavljivih proteina, a po svojoj biološkoj vrijednosti proteini mlijeka "superiorniji" su od onih sadržanih u jajetu. Mlijeko je dobro poznati izvor visokovrijednog minerala - kalcija, vitamina B-skupine, te vitamina D. Dijelovi proteina mlijeka kojeg nazivamo kazein, po svom su sastavu fosfopeptidi i mogu vezati na sebe ione metala tvoreći na taj način dobro topive složene spojeve, koji predstavljaju prave "transportne jedinice" za kalcij, kojeg vezuju i olakšavaju njegov ulazak u krv preko crijeva. Sličnu ulogu ima i mliječni šećer laktoza, koji na taj način sudjeluje u izgradnji kostiju naročito tijekom rasta i razvoja organizma.
Nutritivne vrijednosti pojedinih vrsta mlijeka (%)
| 
 Prehrambene tvari  | 
 kravlje mlijeko  | 
 kozje mlijeko  | 
 ovčje mlijeko  | 
| 
 ukupni proteini  | 
 4,0  | 
 4,25  | 
 7,92  | 
| 
 kazein  | 
 2,9  | 
 2,8  | 
 3,6  | 
| 
 albumin  | 
 0,5  | 
 0,7  | 
 0,7  | 
| 
 masti  | 
 4,5  | 
 4,9  | 
 2,3  | 
| 
 laktoza  | 
 4,9  | 
 4,2  | 
 7,0  | 
| 
 minerali  | 
 0,7  | 
 0,7  | 
 0,2  | 
	Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.