Reumatoidni artritis i prehrana
UVOD
Reumatoidni artritis je upalno stanje koje zahvaća zglobove. Kod ovih bolesnika preporuča se vegetarijanski tip prehrane i to u prvom redu prehrana koja obiluje voćem i povrćem, mahunarkama ali ne i svim žitaricama.
 

Sklonost artritisu može biti nasljedna, ali se nove spoznaje u vezi ove bolesti sve više bave i drugim čimbenicima koji potiču nastanak i rasplamsavanje bolesti. Karakteristično je da se bolest javlja u srednjoj životnoj dobi i da predstavlja na svojevrstan način doživotnu bolest. Ohrabruje stoga činjenica da se svakodnevno otkrivaju brojni faktori koji utječu na tu bolest, njen tijek i intenzitet i da se pomnim korektivnim mjerama u načinu života može uvelike kontrolirati reumatoidni artritis. Dokazano je da hrana može uzrokovati smanjenje ili pak povećanje intenziteta upalnog stanja kod ove bolesti. Danas se sa sigurnošću zna da posebni sastojci hrane, masti sadržane u ulju riba hladnih mora (bakalara, lososa) mogu regulirati i utjecati na povoljnu funkciju tvari sličnim hormonima - eikosanoida. Pomoću njih se može kontrolirati upala, bol i ostali simptomi koji se javljaju kod reumatoidnog artritisa. 

Sve se više počinje razmatrati činjenica da se tijek bolesti mijenja u smislu pogoršanja ako se u prehrani koriste neke specifične aminokiseline i pojedini proteini ili bjelančevine. Bjelančevine mogu pokrenuti imunološku reakciju, čija je direktna posljedica izazivanje upalnih promjena na zglobovima. Postoje studije koje govore u prilog tome da je gluten (protein sadržan u žitaricama) odgovoran za pogoršanje bolesti kod nekih pacijenata. Kod nekih pacijenata pogoršanje bolesti javljalo se kada je njihova prehrana obilovala mlijekom i mliječnim proizvodima, poput sira. Kod drugih se pak pacijenata bolest rasplamsavala kad bi se jelo meso i suhomesnati proizvodi. Konzervansi sadržani u polutrajnim mesnim prerađevinama mogu izazvati alergijske artritične reakcije. Stoga se konzumacija takvih proizvoda ne preporuča osobama sklonim obolijevanju od reumatoidnog artritisa i njima se sugerira upotreba biljnih proteina, s izuzetkom glutena, proteina sadržanog u pšenici, ječmu i raži. Potrebno je da svaki pojedinac sam na neki način testira namirnice koje pogoduju iscjeljivanju od te bolesti ili da prepozna one koje djeluju na pogoršanje simptoma.

Hrana bogata omega-3-polinezasićenim masnim kiselinama ima povoljan utjecaj na tijek bolesti. Namirnice bogate jodom i one koje potiču rad jetre te djeluju na detoksikaciju krvi preporučuju se u prehrani. Štoviše, preporuča se i kratkotrajni post kako bi se umanjili simptomi bolesti kada je ona u akutnoj fazi. Primijećeno je da nakon takvog režima gladovanja ili ograničavanja prehrane na samo one namirnice koje djeluju blagotvorno kod artritisa vrlo brzo u svega nekoliko dana nestaju simptomi, pacijenti se osjećaju bolje, smanjuju se i bolovi i ukočenost zglobova.

Autorica: Prof. dr. sc. Donatella Verbanac, dipl. ing. medicinske biokemije
Namirnice
(3)
5.0 od 5

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.