Priručnik bolesti

Gljivična infekcija noktiju

Grupa: Kožne i spolne bolesti
Drugi naziv: Onihomikoza
Gljivična infekcija noktiju šake ili stopala u medicinskoj se terminologiji označava kao onihomikoza.

Što je gljivična infekcija noktiju?

Gljivična infekcija postupno zahvaća nokat i može ga potpuno uništiti. Gljivična infekcija započinje s unutrašnje strane nokatne ploče. U početnom stadiju infekcije najčešće se promijeni boja nokta, nokat postaje zadebljan, iskrivljen i krhak. Izloženost vlazi i toplini pogoduje razvoju gljivične infekcije (npr. znoj koji nastaje zbog nošenja zatvorene obuće, korištenje zajedničkih tuševa - u sportskim objektima, kupalištima). U prošlosti su se za liječenje gljivične infekcije noktiju koristili lijekovi za lokalnu primjenu. Terapija je trajala dugo i nije bila učinkovita, no sada postoje novi lijekovi koji se uzimaju na usta i vrlo su djelotvorni.

Epidemiologija

Raširenost među odraslima je 2 do 4%.

Faktori rizika

Gljivične infekcije su uobičajene kod starijih ljudi. To je zbog toga što poslije 40-te godine nokti rastu sporije i manje su otporni na infekcije. Postoji veći rizik za razvoj gljivične infekcije na nožnim prstima ako se stopala jako znoje, te ako se nose čarape i cipele koje onemogućavaju ventilaciju i ne upijaju znoj. Infekcija se također može razviti ako hodate bosi po vlažnim mjestima, te kao rezultat komplikacija drugih infekcija. Gljivične infekcije na prstima ruku često su posljedica prevelikog izlaganja vodi i deterdžentima. Vlaga koja nastaje ispod umjetnih noktiju također može potaknuti rast gljiva.

Znakovi i simptomi

Gljivične infekcije noktiju su češće na nožnim prstima nego na prstima ruku i uglavnom su kozmetički problem. Znakovi i simptomi uključuju:

  • promjenu boje nokta - nokat postaje žut, bjelkast ili zelenosmeđ;
  • postaje zadebljan, iskrivljen i krhak.

Komadići uništenog nokta skupljaju se ispod zdravog dijela nokta te se konačno cijeli nokat može odvojiti od svog ležišta.

Komplikacije

Ponekad gljivične infekcije noktiju mogu biti bolne. Istraživanja također pokazuju da one stvaraju veći rizik za druge, ozbiljnije probleme sa noktima. Dodatno, one mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme za ljude sa dijabetesom i za one s oslabljenim imunitetom. U osoba s dijabetesom, može doći do poremećaja cirkulacije u stopalima. Zbog toga, bilo koja relativno mala ozljeda stopala - uključujući i gljivičnu infekciju noktiju - može dovesti do ozbiljnijih komplikacija, kao što je otvorena rana koja teško zarasta.

Kada potražiti medicinski savjet?

Kada gljivična infekcija noktiju jednom počne, može se održati unedogled ako se ne liječi. Trebate otići liječniku na prvi znak infekcije. Gljivična infekcija noktiju obično počinju kao malena bijela ili žuta mrlja na vašem noktu, a kasnije zahvaća cijelu nokatnu ploču.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja prema:

  • izgledu noktiju
  • i porastu uzročnika u kulturi sadržaja zagrebanog sa zahvaćenog nokta. Pregled pod mikroskopom će pokazati organizam (potvrditi dijagnozu) i omogućiti identifikaciju vrste gljivice.

Liječenje

Gljivične infekcije noktiju mogu biti teške za liječenje, a ponovno javljanje infekcije je često. Ako imate gljivičnu infekciju liječnik vam može prepisati jedan od tri oralna antifungalna lijeka koji su relativno novi na tržištu. Oni uključuju:

  • flukonazol
  • terbinafin
  • itrakonazol

Nakon primjene ovi lijekovi dospijevaju u kožu i nakupljaju se u inficiranom noktu kako bi iskorijenili gljivičnu infekciju. Najčešće eliminiraju infekciju za 4 do 12 mjeseci, no ponovno javljanje infekcije je moguće. Novi lijekovi su efikasniji nego oni koji su često korišteni u prošlosti - grizeofulvin i ketokonazol. Ketokonazol primijenjen na usta može izazvati teže oštećenje jetre. Osim toga ponovno javljane infekcije se češće viđa nakon liječenja ovim starijim lijekova. Novi lijekovi su učinkovitiji no također mogu imati neke nuspojave - čiji opseg seže od osipa na koži do oštećenja jetre. Itrakonazol, a flukonazol u manjem opsegu, također mogu prouzročiti nepovoljne interakcije sa drugim lijekovima, što uključuje neke lijekove koji sprječavaju zgrušavanje krvi i lijekove protiv alergija. Kao dodatak oralnim lijekovima FDA (Food and Drug Administration) je odobrila još jedan antigljivični lak - prvi takve vrste - nazvan ciklopiroks. Lakom se treba obojiti inficirane nokte i kožu koja ih okružuje jednom na dan. Nakon 7 dana, trebate odvojiti slojeve koji se ljušte i započeti sa svježim nanošenjem. Dnevna upotreba ovog laka za vrijeme od godine dana i dulje se pokazala kao pomoć u čišćenju gljivičnih infekcija noktiju. Također postoje antifungalne kreme za nokte bez recepta, koje mogu pomoći u omekšavanju noktiju i djelomičnom zaustavljanju širenja ali ne iskorjenjivanju gljivične infekcije. Ako je vaša infekcija noktiju ozbiljna ili bolna, liječnik vam može predložiti odstranjenje nokta. Novi nokat obično će narasti na svom mjestu.

Prevencija

Da biste pomogli spriječiti gljivične infekcije, provodite dobru higijenu stopala: držite svoje nokte suhima i čistima. Temeljito sušite svoja stopala poslije kupanja, uključujući i prostore između prstiju. Ako vam se jako znoje stopala, često mijenjajte čarape. Povremeno skidajte cipele tijekom dana, a isto tako nakon vježbanja. Zamijenite cipele zatvorenih prstiju sa cipelama otvorenih prstiju. Koristite antigljivični sprej ili puder za vaša stopala i unutar cipela. Nosite gumene rukavice kako biste zaštitili ruke od prevelikog izlaganja vodi. Između dvije upotrebe izokrenite gumene rukavice da se osuše. Ne skidajte kožu oko vaših noktiju. To može otvoriti put bakterijama u vašu kožu i prema noktima. Izbjegavajte bosi hodati oko javnih bazena, tuševa ili u svlačionicama. Izaberite pouzdani manikerski i pedikerski salon koji sterilizira svoje instrumente. (I, iako možete biti u napasti da sakrijete gljivične infekcije od pogleda, izbjegavajte korištenje laka za nokte i umjetnih noktiju.) Perite ruke nakon dodira s inficiranim noktom. Ako niste oprezni, gljivična infekcija može prijeći s jednog nokta na ostale.

(142)
3.7 od 5

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa: