Bolesti prostate i prehrana
UVOD
Prostata je muška spolna žlijezda, veličine oraha, smještena ispod mokraćnog mjehura, a sudjeluje u stvaranju sperme. Hipertrofija ili uvećanje prostate, počinje se javljati u muškaraca starijih od 50 godina, najčešće se očituje u onih između 60 i 70 godina života.
 

Ova prilično raširena pojava ne dovodi do pojave većih smetnji ako je umjerena. Smetnje se javljaju onda kada uvećanje ove žlijezde poprimi takve razmjere da svojom veličinom ometa rad mokraćnog mjehura, odnosno smeta protoku urina u uretri.

Pojava se očituje čestim mokrenjem koje je neefikasno, otežano i ponekad bolno. U slučaju bilo kakve boli prilikom mokrenja ili mirovanja u tom predjelu tijela, potrebno je odmah potražiti liječničku pomoć, jer se može raditi i o prisustvu malignog tumora prostate. U svojem najmalignijem obliku, tumor prostate može napasti kralježnicu, uzrokujući velike bolove u leđima. Ako se na vrijeme ne dijagnosticira i liječi, ovaj oblik tumora može imati fatalne posljedice po život.

Istraživanje koje je u SAD-u provedeno na preko 50.000 muškaraca, pokazalo je da postoji direktna povezanost pojave tumora prostate s načinom prehrane pojedinih osoba. Taj je tumor znatno češći kod muškaraca koji su u svojoj prehrani koristili većinom masti životinjskog podrijetla. Drugi podatak, dobiven sistematskim ispitivanjem velikog broja muškaraca srednjih godina, pokazao je da je učestalost pojave malignog oboljenja prostate znatna u osoba koji neumjereno koriste alkohol.

Hipertrofija prostate može biti smanjena ili usporena adekvatnim unosom minerala cinka, budući da cink djeluje na smanjenje stvaranja i akumulacije hormona dihidrotestosterona (to je sekundarni metabolit muškog hormona testosterona), za koji je poznato da predstavlja jedan od bitnih čimbenika u nastanku tumora prostate. Jednako je tako dokazano da stanice uvećane, hipertrofične, prostate sadrže manje cinka no što je to uobičajeno. Pravilnom prehranom osigurat ćemo dovoljan unos cinka u organizam jer je jako raširen među namirnicama.

Naročito namirnice koje čine osnovu mediteranske prehrane sadrže u sebi znatne količine cinka. Podsjetimo se, najviše cinka ima u integralnim žitaricama, mahunarkama, orasima, sjemenkama bundeve, krtom mesu i morskim plodovima, ribi. Najbogatiji prirodni izvor cinka su oštrige ili kamenice. Vitamin E i neke masne kiseline (omega-3) prisutne u plavoj ribi (skuša, srdela, igla, inćuni) korisni su kod oboljenja prostate, budući da svojim djelovanjem sprečavaju dodatnu upalu.

Pojedini liječnici ističu da je potrebno popiti barem 1,5 litara tekućine dnevno i uzimati povremeno vitamin B6 kao prirodni blagi diuretik. Naročito se preporučuje čaj od koprive (istraživanja provedena u Njemačkoj pokazala su da ekstrakti korijenja koprive djeluju blagotvorno kod hipertrofije prostate). Sve ostale tekućine koje djeluju diuretski, poput kave i alkoholnih napitaka, djeluju i nadražujuće te već u sasvim malim količinama uzrokuju velike smetnje u radu ove žlijezde i cjelokupnog sustava izlučivanja tekućine iz organizma. Njihova primjena mora biti strogo kontrolirana i dozvoljeno je tek ponekad posegnuti za tim napicima. Za zdravlje prostate potrebno je jesti bučino ulje ili sjemenke i sok od rajčice koji sadrži likopen, prirodni antioksidans.

Autorica: Prof. dr. sc. Donatella Verbanac, dipl. ing. medicinske biokemije
Namirnice
(106)
3.9 od 5

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.