Multipla skleroza i prehrana
UVOD
Multipla skleroza je kronična degenerativna bolest karakterizirana upalnim i degenerativnim procesima na ovojnicama koje omataju živčana vlakna mozga i dijelova leđne moždine.
 

U ovisnosti o tome koja su područja živčevlja zahvaćena, multipla skleroza može uzrokovati i trajni invaliditet. Većina bolesnika pati od poremećaja koji se očituju u obliku jakih vrtoglavica, zatim nemogućnosti kontroliranja pojedinih postupaka, odnosno smanjenoj kontroli mišićne aktivnosti i podražljivosti, a često dovodi i do gubitka pojedinih osjeta. Najčešće se javlja u razdoblju između 25 i 40 godine života, s učestalošću 1 na 2000 stanovnika. Nešto više obolijevaju žene od muškaraca.

U pacijenata se tijekom vremenskog razdoblja obično izmjenjuju stanja intenzivnih napada, teške osjetilne nefunkcionalnosti, vrlo slabe mišiće podražljivosti, s razdobljima oporavaka i boljeg statusa. Uzroci nastanka ove bolesti do danas nisu poznati. Mnogi spekuliraju da je riječ o posljedicama virusne, odnosno bakterijske infekcije, koja dovodi do nenormalne reakcije organizma i započinje kaskadu nepoželjne destrukcije vlastitih proteina koji oblažu živčane ovojnice.

Prehrana koja se sastoji od uravnoteženog unosa energetski bogatih hranjivih tvari, dostatnog unosa polinezasićenih masnih kiselina, može imati blagotvorno djelovanje na saniranje simptoma i povećavanja energetskog kapaciteta organizma. Takva prehrana u konačnici pomaže kontrolirati simptome i komplikacije koje se najčešće javljaju kod oboljelih od multiple skleroze. Postoje vrlo detaljna ispitivanja koja su provedena na velikom broju pacijenata i koja govore u prilog tome da pojedine namirnice bogate omega-3 i omega-6-polinezasićenim masnim kiselinama pomažu u sanaciji bolesti, svojevrsnom smanjenju napada i produžetku vremena između dviju remisija.

Stoga se preporuča jesti kuhanu ili pečenu (ne prženu) plavu ribu koja sadrži polinezasićene masne kiseline iz skupine omega-3, među kojima su EPA (eikosapentenoična kiselina) i DHA (dekosaheksanoična kiselina). Osim plave ribe, ulje suncokreta, lana i soje također obiluje polinezasićenim masnim kiselinama kao i maslinovo ulje koje obiluje vitaminom E. Integralne žitarice, kuhano tamnozeleno lisnato povrće i svježe voće, voda, preporučuju se za izbjegavanje zatvora stolice.

Za borbu protiv kroničnog umora od kojeg oboljeli često pate, preporuča se jesti složene ugljikohidrate: riža, tijesto, kruh, krumpir. Pri tome treba paziti da kaloričnije tvari konzumiramo u prvom dijelu dana, a krumpir kuhan na lešo, te palenta mogu biti rezervirani za popodnevne obroke. Magnezij je dragocjen kod oboljelih od multiple skleroze jer osigurava pravilno iskorištavanje i izgradnju energetskih tvari te sudjeluje u prijenosu nervnih impulsa i ima važnu ulogu u normalnoj kontrakciji mišića. Bolesnici oboljeli od multiple skleroze morali bi piti mineralnu vodu obogaćenu magnezijem i uzimati što više tamnozelenog lisnatog povrća. Uz umor, takvim ponašanjem uspješno se može sanirati i loša probava i spriječiti zatvor stolice.

Autorica: Prof. dr. sc. Donatella Verbanac, dipl. ing. medicinske biokemije
Namirnice
(73)
3.9 od 5

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.