Poremećaj imuniteta i prehrana
UVOD
Zdravlje imunološkog sustava je ključno u borbi protiv vanjskih patogena, ali i u borbi protiv raznih patoloških procesa u našem tijelu, poput maligne transformacije stanica.
 

Ako imamo jak i zdrav imunološki sustav možemo se svakodnevno uspješno suprotstaviti narušavanju ravnoteže u našem organizmu do koje može doći samim metaboličkim aktivnostima u stanici. U raznim životnim situacijama, ali i s porastom životne dobi, imunitet slabi. Preopterećenje na poslu, razne brige, posljedice akutnih bolesti, iscrpljenost, sve to dovodi do slabljenja imuniteta. Pa čak i kad smo potpuno zdravi i smireni, pridržavanje nekih pravila i korištenje namirnica koje jačaju imunitet kao i izbjegavanje onih koje ga „troše", dobro će doći i sačuvati zdravlje organizma. Općenito se za povećanje obrambene sposobnosti organizma preporučuju hranjivi, ali ujedno i vrlo lagani obroci, bogati složenim ugljikohidratima, esencijalnim aminokiselinama i važnim masnim kiselinama, te vitaminima i mineralima.

Postoje osnovne preporuke koje treba slijediti kako bismo povećali imunitet. U prvom redu - treba smanjiti stres ili ublažiti njegove posljedice. Preporuča se uzimati dodatni vitamin C u obliku vitaminskih napitaka. U vrijeme kad postoji povećana opasnost od raznih infekcija korisno je upotrebljavati ekstrakt biljke Echinacea purpurea kroz dva tjedna u obliku kapsula ili kapi. Upotreba preparata cinka ili povećan unos namirnica bogatih cinkom uvjetuje pravovremeno sazrijevanje i uvećanje broja stanica koje sudjeluju u direktnom imunološkom odgovoru. Unos tekućine mora biti stalan, organizam nikada ne bi smio dehidrirati. To se može osigurati dodatnim unosom barem 1,5 litre vode ili biljnih čajeva na dan. Normalna probava osigurava eliminaciju otrova iz organizma, pa je za osiguravanje učinkovite probave potrebno konzumirati namirnice bogate prehrambenim vlaknima, poput voća, povrća i integralnih žitarica. Prehrana bi trebala biti organizirana u pet manjih obroka tijekom cijelog dana, kako ne bi došlo do pada razine glukoze u krvi. Svaki pad glukoze u krvi, kao i naglo uvećanje njenih vrijednosti, predstavlja svojevrsni stres za organizam, tako da je jedan od preduvjeta zdravlja zapravo održavanje konstantne koncentracije glukoze u krvi unutar normalnih (3,5-6,1 mmol/L) vrijednosti i to tijekom cijelog dana. Uz sve navedeno, potrebno je pripaziti na pravilno disanje, te redovitu tjelesnu aktivnost. Jednako tako, važno je redovito i kvalitetno spavati, barem sedam sati dnevno. Jednom ili dva puta godišnje treba si priuštiti kuru vitaminskim pripravcima ili još bolje posegnuti za nekim od gotovih multivitaminsko-mineralnim nadopunama prehrane. Potrebno je takve preparate piti kroz tridesetak dana, najbolje tijekom veljače i ponovno u listopadu kako bismo organizam pripremili za ljeto, odnosno zimu.

Autorica: Prof. dr. sc. Donatella Verbanac, dipl. ing. medicinske biokemije
Namirnice
(30)
4.6 od 5

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.