Giht i prehrana
UVOD
Bolest uloga ili giht (lat. Arthritis urica) predstavlja metaboličku bolest povezanu s poremećajem u metabolizmu mokraćne kiseline.
 

Mokraćna kiselina je spoj koji nastaje u našem organizmu kao završni produkt razgradnje purinskih baza. To su dušikom bogati spojevi koji ulaze u sastav svih nukleinskih kiselina, pa prema tome i velikog broja namirnica životinjskog podrijetla. Mnogo purina sadržano je i u kvascima.

Na učestalost pojave uloga utječu pored nasljednih čimbenika zasigurno navike i način prehrane. U prilog tome govori i činjenica o gotovo potpunom nestanku ove bolesti tijekom I. i II. svjetskog rata kada je prehrana bila vrlo siromašna proteinima i purinima. Kada se nakon rata prehrana normalizirala učestalost pojave ove bolesti vratila se na svoje prijeratne vrijednosti.

Kod nas je giht najčešći u Dalmaciji, na otocima i priobalnom području. Muškarci obolijevaju i do devet puta više u odnosu na žene. Nadalje, kod muškaraca se ova bolest očituje ranije nego kod žena. Oni najčešće obolijevaju nakon 35. godine života. Žene najčešće bivaju pogođene ovom bolešću negdje tijekom razdoblja menopauze.

Liječenje ove bolesti vrlo se uspješno provodi terapijom lijekovima. U slučaju ove bolesti od iznimne važnosti je i pravilna prehrana, koja uvelike može doprinijeti uspješnom smirivanju bolesti i napada te poboljšati učinkovitost terapije lijekovima.

U prehrani treba dati prednost namirnicama koje se mogu jesti svježe, bez dodatne pripreme. Prilikom pripreme hrane treba paziti na to da jelo pripremamo što brže, sa što manje kuhanja. Uputno je pripremati jelo na žaru, roštilj ili teflonskoj tavi, kuhati u malo vode ili na pari.

 

Autorica: Prof. dr. sc. Donatella Verbanac, dipl. ing. medicinske biokemije
Namirnice
(30)
4.0 od 5

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.