Infekcije mokraćnih putova i prehrana
UVOD
Infekcije mokraćnih putova su upale koje nastupaju kada bakterije uđu u urinarni trakt. Kod zdravih ljudi urin je sterilan, što znači da ne sadrži nikakve mikroorganizme. Bolest mijenja acidobaznu ravnotežu sluznice.
 

Infekcije mokraćnih putova uzrokuju mikroorganizmi koji obično dolaze s površine tijela i crijeva. Najčešće su to bakterije koje spadaju u normalnu crijevnu floru, ali su se zatekle na mjestu urinarnog trakta koje nije njihovo „prirodno stanište" u našem organizmu. Tu mogu uzrokovati smetnje od laganog pečenja prilikom mokrenja, pa sve do pojave krvi u mokraći ako njihova koncentracija jako poraste. Ti i slični simptomi poznati su i pod pojmom cistitis.

Važno je održati sluznicu urogenitalnog trakta lagano kiselu, a istovremeno zalužiti urin. Prehranom se mogu regulirati ta dva stanja, pa je uputno uzeti namirnice koje zalužuju mokraću, a istovremeno održavaju sluznicu mokraćovoda lagano kiselom. Acidofilno mlijeko djeluje u tom smislu i stoga se u tim stanjima preporuča uzimati i do četiri puta na dan.

Uz to dokazano je kod stanja gdje je uzročnik infekcije bakterija Escherichia coli da uzimanje pola litre soka od brusnica na dan tijekom tri tjedna uspješno rješava infekciju mokraćnih putova i da je učestalost pojave nove infekcije znatno manja. Takav se sličan efekt dobije i ako se u prehranu uvede borovnica ili njen sok. Znanstvenici su uspjeli dokazati zbog čega brusnica i borovnica uspješno suzbijaju infekciju mokraćnih putova uzrokovanu bakterijom E. coli. U soku brusnice i borovnice postoji tvar koja sprječava adheziju (prianjanje) bakterije E. coli za stijenku odnosno za stanice mokraćnog mjehura i mokraćnih kanalića. Na taj se način bakterija ne može uspješno „nastaniti" u urinarnom traktu i biva na neki način „isprana" s površine mokraćnog mjehura i mokraćnih kanala. Budući da je jedan od uvjeta pomoću kojih bakterija raste i razmnožava se njena čvrsta vezanost uz podlogu, sprječavanjem toga ne može doći ni do razmnožavanja i rasta bakterija pa bakterije odumiru i infekcija se povlači.

Kod svake infekcije mokraćnog mjehura i mokraćovoda važno je ispiranje površine velikim količinama tekućine. Tako da se u tim slučajevima uvelike preporučuje pijenje biljnih čajeva (posebno je poznat urološki čaj) i vode uz već spomenute sokove od brusnice i borovnice.

Budući da su tkiva urinarnog trakta tijekom infekcije upaljena, moguće je da pojedini sastojci iz kave i čokolade djeluju nadražujuće na ta tkiva i mogu pogoršati simptome. Stoga se preporuča izbjegavanje kave s kofeinom (kofein je tvar koja nadražuje upalna područja) i čokolade (i ona se pokazala kao nadražujuća namirnica kod nekih osoba) kada dođe do cistitisa ili infekcije mokraćnog mjehura i mokraćnih putova.

Autorica: Prof. dr. sc. Donatella Verbanac, dipl. ing. medicinske biokemije
Namirnice
(122)
4.1 od 5

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.