Alzheimerova bolest i prehrana
UVOD
Alzheimerova bolest je oblik progresivne demencije ili gubitka pamćenja kod koje se javlja propadanje živčanih stanica koje je uz to popraćeno i simptomima moždane atrofije.
 

Iako može pogoditi i pojedince srednjih godina, Alzheimerova je bolest karakteristična za stariju životnu dob i karakterizira je stanje progresivne neusklađenosti misli i pokreta, konfuzije, gubitka pamćenja, apatije i vrlo često, u početnim stadijima bolesti, susrećemo u pacijenata stanje duboke i teške depresije.

Ono što započinje kao mali gubitak pojedinih mentalnih funkcija, primjerice gubitak kratkoročnog pamćenja, postepeno se može razviti u određenom vremenskom razdoblju u tako tešku bolest pri kojoj pacijent više nije svjestan niti samoga sebe, postaje potpuno neuračunljiv, nesposoban za bilo kakav oblik samostalnosti, ne prepoznaje najuže članove obitelji, kao ni predmete kojima je svakodnevno okružen. Nerijetko, takva osoba koja ni minute nije u stanju upamtiti ono što se neposredno dogodilo, u stanju je vrlo detaljno opisivati događaje iz najranije mladosti, udaljene i više od pola stoljeća.

Ova bolest vrlo često izaziva i postupni, ali značajni gubitak apetita. Vrlo se često kod pacijenata oboljelih od Alzheimerove bolesti nalaze niske vrijednosti minerala cinka i selena. Je li to posljedica same bolesti, ili nedostatnog unosa uzrokovanog nebrigom samog oboljelog u početnim stadijima bolesti, još se uvijek sa sigurnošću ne može utvrditi.

Pojedini znanstveni i stručni navodi opisuju uočena poboljšanja u raspoloženju oboljelih, kad su im u prehranu dodane namirnice i dodaci bogati vitaminima B12, C, D, i beta-karotenom. Budući da se radi o antioksidansima i tvarima koje obnavljaju sluznice i ovojnice, razumljivo je opažanje općeg boljeg stanja pacijenata. Međutim, mnogo manje poboljšanje uvidjelo se dodatkom koenzima Q10, koji se inače koristi kao dodatak u kozmetičke proizvode i nadopune prehrani stvorene upravo kao pomoć u suzbijanju prijevremenog starenja i usporavanja procesa vezanih uz starenje organizma. Unatoč tome, preporuka je uvesti u prehranu oboljelih od Alzheimerove bolesti namirnice bogate ovim koenzimom, a to su u prvom redu špinat, soja i krumpir. Bilo bi najbolje svakodnevno jednu od ovih namirnica servirati uz glavni obrok oboljelog, jer uz već spomenuti koenzim Q10, sadrže visoko kvalitetne tvari koje su lako razgradive (složeni ugljikohidrati krumpira) i lako se u organizmu resorbiraju (vrijedne aminokiseline u soji), odnosno daju potrebne vlaknaste tvari i "pomoćne energente" (celuloza i magnezij iz lišća špinata).

Dobro je uvesti u prehranu namirnice koje sadrže silicij jer on sprječava asimilaciju aluminija za koji se smatra da može pogodovati nastanku te bolesti. To su smeđe alge, salata puterica, kelj, raštika, crveni luk.

Autorica: Prof. dr. sc. Donatella Verbanac, dipl. ing. medicinske biokemije
Namirnice
(40)
4.3 od 5

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.