Koža i zdravlje kože i prehrana
UVOD
Koža je naš najveći organ, organ na kojem se starenje najprije uočava, ali i organ čije se stanice regeneriraju. Svjesni smo činjenice da ozonski omotač nije više neranjiv i da nažalost uslijed njegove ranjivosti nama stižu u većim količinama i štetne zrake sunca.
 

Osim kozmetike u toj nam regeneraciji i pripremi kože za prve toplije dane može pomoći i pravilan odabir namirnica na našim jelovnicima. Prehrana koja osigurava ljepotu i zdravlje kože zapravo se sastoji u uvođenju više raznolikih namirnica, koje su bogate beta-karotenom, pretečom vitaminom A, vitaminom C, B i E, te mono- i višestruko nezasićenim masnim kiselinama i cinkom.

Radič, matovilac, salata i ostalo "gorko' povrće potiču rad jetre i bubrega, organa odgovornih za "čišćenje" organizma, a i sami sadrže djelotvorne (aktivne) tvari (pojedine organske kiseline i enzime) koje same vežu na sebe toksične spojeve i na taj način omogućuju njihovo lakše izlučivanje iz tijela. Njihovim konzumiranjem naša koža postaje svjetlija i čišća, bez ružnih mitesera i nakupina smeđih hiperpigmentiranih mrlja.

Uvođenjem sezonske lisnate salate u svakodnevne obroke barem jednom dnevno, osiguravamo svom organizmu čitav niz visokovrijednih tvari koje pomažu metabolizam, jačaju obrambenu sposobnost tijela i organizam "čiste" od toksičnih tvari. S pravom su u medicini nekadašnji liječnici te namirnice smatrali hranom koja zbog svog jedinstvenog sastava - ujedno i liječi.

Salata, radič, kupusnjače skrivaju u sebi iznenađujuće moćne ljekovite osobine. Ta posebna svojstva nadmašuju "jednostavne" dijetološke karakteristike predstavljene zastupljenošću proteina, ugljikohidrata, masti i vode u samoj namirnici.

Poput sveg povrća, tako i lisnato povrće posjeduje značajnu količinu vitamina, minerala i elemenata u tragovima (oligoelemenata). Međutim, osim toga takvo povrće izvrsno je opskrbljeno posebnim spojevima koji su odgovorni za boju (pigmenti - klorofili, ksantofil i karoteni) i blago gorak okus povrća (bioflavonidi). Te tvari u našem organizmu imaju značajnu ulogu bioregulatora, a o njihovoj prisutnosti u tijelu ovisi i sposobnost organizma da se obrani od raznih infektivnih čimbenika, a djeluju i na sprječavanje prijevremenog starenja jer posjeduju antioksidativna svojstva.

Nadalje, takvo povrće bogato je solima kalija, glavnog staničnog iona (kationa) odgovornog između ostalog za zdravlje mišića, živčevlja i srca. Lisnato povrće koje rabimo najčešće u obliku salate obogaćuje naša jela nekim vitaminima B-skupine (B1, B2, PP) i toliko važnim vitaminom C. Posebno je vrijedno spomenuti drenirajući i detoksicirajući učinak koji na kožu ima riga ili rukola. Cikla se odlikuje po sadržaju selena, pa zbog toga cikla predstavlja namirnicu koja posjeduje svojstvo remineralizacije i uspješno se suprotstavlja prijevremenom starenju i sudjeluje u općem "čišćenju" organizma.

Rajčica sadrži bioflavonide, vitamine A, C i E. Uz to sadrži i biološki aktivne tvari likopen i tomatin. Rajčica posjeduje moćan antikancerogeni učinak, zahvaljujući upravo sadržaju antioksidanta. Na kraju dolaze namirnice s najvećim sadržajem dvaju pigmenata: žutog ksantofila i narančastog karotena koji se u organizmu u jetri točnije pretvara u vitamin A: dinja, mrkva, marelica i žumanjak.

Autorica: Prof. dr. sc. Donatella Verbanac, dipl. ing. medicinske biokemije
Namirnice
(37)
4.5 od 5

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.