Giht i prehrana
RECEPTI
File grdobine u umaku od zelenog čaja
File grdobine u umaku od zelenog čaja
Bijela riba je najukusnija kad se peče, a zatim lagano pirja. Takvim pripremanjem riblje meso najbolje upije okuse iz umaka. Ovo jelo prepuno je antioksidansa i spojeva koji djeluju protuupalno.
prikaži recept
 

Sastojci

  • 1 kg filea grdobine
  • 200 ml zelenog čaja
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • 800 g krumpira
  • maslinovo ulje
  • limun, peršin, kurkuma, brašno, sol,  papar
    povrtni temeljac
  • začini po volji

Priprema jela

Grdobinu posušite, narežite na 1,5 cm debele odreske, lagano istucite, pokapajte limunom i uvaljajte u brašno. Na ugrijanom maslinovom ulju popecite grdobinu da dobije zlatnožutu boju. Podlijte povrtnim temeljcem i zelenim čajem. Grdobinu prelijte vrhnjem za kuhanje. Začinite kurkumom i s nekoliko kapi limunova soka. Lagano prokuhajte.
Uz filete od grdobine u umaku od zelenog čaja servirajte kuhani krumpir s peršinom.

Juha od koprive s dvopekom uz dodatak mediteranskih trava
Juha od koprive s dvopekom uz dodatak mediteranskih trava
Kopriva se među lisnatim samoniklim biljkama i nekim poznatim kultiviranim povrtnicama, nameće kao apsolutni rekorder u sadržaju vitamina C. Ova je juha začinjena sitno nasjeckanim mediteranskim travama. Obrok se može servirati i kao topla, ali i kao hladna varijanta.
prikaži recept
 

Sastojci

  • 400 g mlade koprive
  • 50 g maslaca
  • 2 glavice ljubičastog luka
  • malo sitno sjeckanog ružmarina, timijana, bosiljka i origana
  • 200 g krumpira
  • 1 l povrtnog temeljca
  • kockice suhog kukuruznog kruha
  • žlica maslinova ulja
  • sol, papar

Priprema

Narežite krumpir i kuhajte u malo vode.

Na maslinovom ulju pirjajte sitno nasjeckani luk.

Dodajte usitnjeno mediteransko začinsko bilje, prokuhani krumpir. Kratko pirjajte. Dodajte povrtni temeljac, malo soli i  papra. U kipuću juhu dodajte mladu koprivu. Nakon 5 minuta kuhanja, ručnim mikserom usitnite sastojke kako biste dobili gustu juhu. Na maslacu prepržite kockice kukuruznog kruha s ostatkom mediteranskih trava dok ne postanu hrskave. Juhu od koprive servirajte umjereno toplu u manjim zdjelicama, a neposredno prije dodajte u svaku zdjelicu nekoliko kockica prepečenoga kruha.


 

"Sirova musaka" od komorača i gljiva s mozzarellom
"Sirova musaka" od komorača i gljiva s mozzarellom
Kombinacija Mediterana i Dalekog Istoka sadržana je u ovom receptu. Rezultat je jednostavno, sirovo jelo, koje predstavlja lagani obrok prepun kvalitetnih spojeva koji djeluju na suzbijanje prijevremenoga starenja.
prikaži recept
 

sastojci

  • 1 veći komorač
  • 2 mozzarelle
  • 100 g shi-taki gljiva
  • 2 rajčice
  • pola korijena celera
  • četvrtina mrkve
  • 1 srednje kisela jabuka
  • sok od jednog limuna
  • 4 žlice  ekstra djevičanskog maslinovog ulje
  • 2 žlice balzamičnog octa 

Priprema jela

Narežite komorač, mozzarellu, gljive i rajčice. Celer, mrkvu i jabuke naribajte na najsitniji ribež i začinite limunovim sokom. Shi-taki gljive narežite na listiće. Složite redom: komorač na dno staklenog tanjura, zatim smjesu naribane mrkve, celera i jabuke, te gljive. Na kraju  složite mozzarellu koju poškropite octom, i završite s rajčicom. Sve začinite maslinovim uljem  i poslužite uz hruskavo prepečeni raženi kruh.

Kolačići s maslinovim uljem i lješnjakom
Maslinovo ulje i lješnjaci donose najkvalitetnije masne kiseline našem organizmu. Ovi jednostavni kolačići uz jogurt ili čaj zamjenjuju izvrstan poslijepodnevni međuobrok.
prikaži recept
 

Sastojci

  • 40 g lješnjaka
  • žlica mladog maslinovog ulja
  • 50 g šećera
  • 100g brašna
  • 0,02 l konjaka
  • 1 g cimeta
  • sok jedne naranče

Priprema jela

Izmiješajte ulje, šećer sok i konjak. Dodajte prosijano brašno i grubo nasjeckane lješnjake. Pospite cimet i zamijesite u glatko tijesto. Odmorite tijesto oko 2 sata u hladnjaku zamotano u foliju. Izvaljajte na 0,5 cm debljine i režite modelom okruglog oblika. Složite u namazani lim i pecite u pećnici na umjerenoj vatri 15 do 20 minuta dok ne dobije zlatnožutu boju. Na kraju pospite šećerom u prahu i poslužite uz tople napitke. Uz to poslužite hladni čaj od mente, s medom od lavande.

Autorica: Prof. dr. sc. Donatella Verbanac, dipl. ing. medicinske biokemije
Tjedni jelovnik
(21)
4.8 od 5

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.