Ostalo

Magnezij - uloga u organizmu

Objavljeno 06.12.2021.
Magnezij pripada skupini biološki važnih elementa prisutnih u našem organizmu. Nužan je za održavanje cjelokupne fiziološke i metaboličke ravnoteže jer sudjeluje u osiguravanju prijeko potrebne energije naših stanica. Neophodan je u prvom redu za pravilan rad i zdravlje živčanog sustava.
Magnezij - uloga u organizmu

Uloga magnezija u našem tijelu

Bez magnezija, kemijska energija proizvedena u stanicama ne bi se mogla sačuvati i koristitiu skladu s osnovnim biokemijskim zakonima.

Jedna od glavnih zadaća magnezija je stabilizacija strukture molekule adenozin trifosfata (ATP-a) koja predstavlja osnovni oblik pohrane kemijske energije u stanici. Bez magnezija, kemijska energija proizvedena u stanicama ne bi se mogla sačuvati i koristiti na način koji je u skladu s osnovnim biokemijskim zakonima. Upravo zbog stabilizacije naših energetski bogatih spojeva, magnezij sudjeluje u aktivaciji tristotinjak enzima, neophodan je u asimilaciji minerala kalcija, kalija i fosfora te je nezamjenjiv u metabolizmu masti, bjelančevina i ugljikohidrata.

Magnezij je neophodan za aktivnost i ravnotežu živčanog sustava: djeluje opuštajuće i smirujuće te smanjuje razdražljivost živaca i mišića. Smanjuje lučenje adrenalina i učinkovit je u ublažavanju grčeva i opuštanju napetosti. Primjerice, u slučaju glavobolje i nervoze, nadraženog crijeva, tahikardije i bolova u želucu. Magnezij osim toga sudjeluje u zgrušavanju krvi i metabolizmu glavnih makronutrijenata te omogućuje proizvodnju energije. Pogoduje održavanju uravnoteženog pH u krvi, regulira srčani ritam i ima vazodilatacijsko djelovanje. Dodatno, iznimno je važan je za zdravlje koštanog tkiva jer stabilizira i restrukturira formiranje i rast kostiju.

Oko 70% magnezija sadržano je u koštanom tkivu zajedno s mineralima kalcijem i fosforom, dok je ostalih 30 % uglavnom sadržano unutar naših stanica. Vrlo mala količina magnezija od ukupne vrijednosti u organizmu dostupna je u tkivnim tekućinama koje se analiziraju u sklopu laboratorijske dijagnostike. Iz tog razloga pouzdane vrijednosti magnezija sadržanog u našem tijelu, ne mogu se jednoznačno i pouzdano odrediti iz krvi, analizom seruma ili plazme. Zbog toga je važno poznavati simptome nedostatka i/ili prekomjernih vrijednosti magnezija u organizmu.

Unos magnezija u organizam

Proces apsorpcije magnezija, na koji povoljno utječe vitamin D, odvija se u području tankog crijeva, dok funkciju regulatora ukupnog sadržaja u tijelu imaju bubrezi, a rezerve se nalaze u kostima. Važno je istaći i da potrebe za magnezijem proporcionalno rastu s koncentracijom kolesterola prisutnog u krvi pojedinca.

Uz namirnice siromašne magnezijem i jednoličnu prehranu, stres, pojačani mišićni napori i kronične bolesti otežavaju postizanje potrebne dnevne količine magnezija. Nedostatku pogoduju i promijenjene prehrambene navike, jer rafinirana hrana, alkohol, kava, fosfati iz gaziranih pića te rafinirani šećer loše utječu na njegovo iskorištavanje

Simptomi nedostatka magnezija

Budući da oko 30% trudnica pati od grčeva u mišićima, preporuča se redovito uzimanje magnezija od samog početka trudnoće.

I najmanji nedostatak magnezija očituje se neuromuskularnom slabošću i povezanim stanjima kao što su grčevi u mišićima, poteškoćama s koncentracijom, nesanicom, kljenuti, smušenošću, velikoj podložnosti stresu, tegobama povezanim sa srcem i krvnim žilama, cirkulacijom i probavnim smetnjama. Grčevi u mišićima i listovima vodeći su i prvi simptomi poremećenih vrijednosti magnezija u organizmu. Javljaju se i kod potpuno zdravih ljudi, dvostruko češće kod žena, većinom noću. Budući da oko 30% trudnica pati od grčeva u mišićima, preporuča se redovito uzimanje magnezija od samog početka trudnoće.

Simptomi viška magnezija

Višak magnezija uzrokovan prehranom vrlo je rijedak. Međutim, određene predispozicije, poput oštećenja bubrega i hormonska neravnoteža mogu imati za posljedicu povećanu koncentraciju magnezija u organizmu. Takvo stanje očituje se pojavom grčeva u glatkoj i poprečno prugastoj muskulaturi, ponekad je prisutna i pojava proljeva.

Lijekovi iz skupine laksativa i antacida, koji često sadrže visoke doze magnezija, mogu uzrokovati hipermagnezijemiju. Ne postoji maksimalna razina magnezija koja se odnosi na unos hranom, ali postoje ograničenja uzimanja kada se radi o suplementima.

Preporučena dnevna doza magnezija

Povećane potrebe za magnezijem prisutne su u slučaju trajnog stresa, jednolične prehrane, bavljenja sportom, izloženosti vrućini i pojačanom znojenju, tijekom rasta i razvoja, kod trudnica, dojilja, oboljelih od šećerne bolesti, kroničnih bolesnika te osoba s probavnim bolestima, proljevom ili povraćanjem.

Opskrba magnezijem često je nedostatna, a ako je ispod donje preporučene granice, opada otpornost organizma na infekcije i vanjski stres i nastupaju oscilacije općega zdravstvenog stanja.

Tri su patofiziološka procesa povezana s nastankom deficita magnezija u organizmu:

  • smanjena resorpcija preko crijeva
  • uvećani gubitak putem urina;
  • unutar stanično zadržavanje samog kationa u obliku Mg2+

Dnevna potreba za magnezijem za odrasle osobe iznosi 420 mg na dan za muškarce, odnosno 320 mg na dan za žene. Doze koje se preporučuju tijekom trudnoće i dojenja iznose 360 mg na dan. Za djecu u rastu i razvoju od rođenja pa do početka adolescencije, doze su ovisne o dobi i razvoju, a mogu se općenito svrstati u šest kategorija:

Dnevno preporučeni unos magnezija (mg)

Dob djeteta

30

prvih 6 mjeseci

75

6-12 mjeseci

80

1-3 godine

130

4-8 godina

240

9-12 godina

410

od 13-19 godine

Hrana kao izvor magnezija

Osobe sklone visokom krvnom tlaku trebaju piti mineralnu vodu s niskim udjelom natrija, a s visokim udjelom magnezija.

Magnezij nalazimo u svom zelenom povrću jer je sastavni dio zelenog pigmenta biljaka – klorofila. Najviše je sadržan u tamno-zelenom lisnatom povrću poput blitve, špinata, cikorije i rukole, a nalazimo ga i u rajčicama, artičokama, mahunarkama (grah, slanutak, soja), žitaricama (pšenica, ječam, raž, riža). Kada je riječ o voću nalazimo ga u bananama, šljivama, narančama, jabukama i kruškama. Nadalje, ima ga značajno u kokosu, avokadu, orašastim plodovima (orasi, bademi, lješnjaci, kikiriki, pistacije, indijskim i brazilskim oraščićima), a za ljubitelje čokolade, važna je činjenica da su gorka čokolada i kakao na samo vrhu namirnica bogatih magnezijem.

Sadržan je i u ostalim namirnicama poput mesa, riba i mliječnim proizvodima, međutim u tim je namirnicama zastupljen u manjim koncentracijama. Kada se radi o vodama i napitcima, prirodna mineralna voda obogaćena magnezijem odlikuje se prisutnim mineralima i elektrolitima te posjeduje fiziološki utjecaj na ljudski organizam jer ima veće količine i ovog važnog minerala. Osobe koje imaju sklonost ka visokom krvnom tlaku trebaju piti mineralnu vodu s niskim udjelom natrija, a s visokim udjelom magnezija.

Kada uzeti magnezij?

Brojna su stanja i bolesti kod koji pomaže suplementacija magnezijem. Treba posebno istaći poremećaje gornjeg i donjeg dijela probavnog trakta, poput  žgaravica, problemi s izlučivanjem i radom žuči, otežano pražnjenje crijeva, odnosno funkcionalna konstipacija. Osobama u kojih se pojavljuje neutaživa glad za slatkim te kod onih u kojih postoje poremećaji u ponašanju u obliku kriza potištenosti, koje često rezultiraju traženjem "izlaza" u prekomjernom unosu hrane, daju se lijekovi koji uvećavaju ulazak serotonina u pojedine stanice mozga.

Djelovanje tih lijekova sastoji se u uvećavanju koncentracije serotonina u mozgu (neuro-transmitera koji se popularno zove i hormon dobrog raspoloženja, čime se uklanja depresija). Međutim, nije dovoljno poznato da se uz lijek, farmakoterapiju, takvim osobama mora u prehranu dodavati u prvom redu magnezij, uz vitamin B6, krom i cink. Naime, magnezij i vitamin B6 važni su za uklanjanje potištenosti, razdražljivosti i nesanice, a cink i krom potpomažu regulaciju aktivnosti inzulina – hormona koji je izravno odgovoran za iskorištavanje glukoze.

Isto tako treba naglasiti kako su u posebnim stanjima kao što su rekonvalescencija, trudnoća i dojenje potrebe za magnezijem čak 25% više.

Oblici magnezija u suplementima

Jedan od glavnih čimbenika koji utječu na apsorpciju i pravilno iskorištavanje magnezija je u prvom redu vitamin B6.

Postoje razni oblici magnezija koji se koriste u preparatima, a zajedničko im je da je u svima magnezij u obliku spojeva jer se kao element ne može dozirati. Poznat je oblik oksida koji sadrži najviše magnezija po jedinici doziranja. Magnezij oksid osim što djeluje lagano laksativno i pomaže kod probavnih grčeva, poboljšava i stanja kod anksioznost te da povoljno djeluje  na koštani sustav.

Primjenom samo magnezij citrata, najmanje će se polovica od unesene oralne količine resorbirati u krv, a ostatak ostaje u crijevima i tu pogoduje u dobrobiti prisutnih mikroorganizmima - crijevnoj mikrobioti. Važna je još jedna činjenica koja je uočena upotrebom magnezij citrata kao suplementa, a radi se o sposobnosti otapanja oksalatnih kamenaca u bubrezima.

Kombinacijom dvaju oblika, magnezij oksida i citrata postižemo zadovoljavajuće vrijednosti apsorpcije magnezija iz tankog crijeva. Upotrebom preparata u kojem je magnezij sadržan u obliku magnezij oksida i magnezij citrata osiguravamo od tri do pet puta veću resorpciju magnezija u krv i dovoljnu količinu magnezija koji je potreban za normalnu peristaltiku crijeva i metabolizam dobrih bakterija u crijevima osiguravajući na taj način sintezu malih molekula koje djeluju na brojne organe od mozga do kostiju i jetre.

Jedan od glavnih čimbenika koji utječu na apsorpciju i pravilno iskorištavanje magnezija je u prvom redu vitamin B6, te se taj vitamin često dodaje u preparate koji se primjenjuju u suplementaciji magnezija.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(124)
3.9 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.