Priručnik bolesti

Raynaudova bolest

Grupa: Bolesti srca i krvožilnog sustava
Raynaudova bolest definira se kao spazam (stezanje) arteriola (malih arterijskih krvnih žila), najčešće u prstima, a ponekad i u drugim perifernim dijelovima kao npr. nosu ili jeziku.

Definicija

Raynaudova bolest definira se kao spazam (stezanje) arteriola (malih arterijskih krvnih žila), najčešće u prstima, a ponekad i u drugim perifernim dijelovima kao npr. nosu ili jeziku. Manifestira se intermitentnim bljedilom i cijanozom (plavičasta boja kože). Bolest je idiopatska (nepoznatog uzroka) a u 60 do 90% opisanih slučajeva radi se o mladim ženama. Prag tolerancije, nakon kojeg će nastupiti spazam, snižen je pothlađivanjem dotičnog područja ili nekim emocionalnim stresom.

Klinička slika

Bljedilo ili cijanoza prstiju javljaju se intermitentno, a može ih dakle izazvati hladnoća ili emocionalni stres. Promjene boje kože odvijaju se u nekoliko faza; prvo se javlja bljedilo, pa cijanoza - plavičasta boja kože, a na kraju crvenilo koje je rezultat reaktivne hiperemije (posljedična reakcija prekomjernog širenja krvnih žila i dotoka krvi). Ove promjene mogu se odvijati i samo u dvije faze, tako da prvo nastupi bljedilo, a zatim odmah crvenilo. Spazam arterijskih krvnih žila može trajati minutama, ali i satima, no uglavnom nije toliko jak da bi uzrokovao ozbiljnije oštećenje tkiva. Raynaudov fenomen je sekundarno stanje povezano s drugim osnovnim bolestima kao što su, sistemski lupus, reumatoidni artritis, sklerodermija, opstrukcijske arterijske bolesti itd.

Dijagnostička obrada

Raynaudova bolest širi se obostrano i nije moguće ustvrditi osnovni uzrok, što je i temelj razlikovanja od Raynaudovog fenomena. Raynaudova bolest se ne pogoršava s godinama, zahvaća minimalne površine kože i nema trofičkih promjena (propadanje kože) i gangrene.

Liječenje

Blagi oblici bolesti kontroliraju se tako da se tijelo i ekstremiteti štite od hladnoće, te da bolesnik prestane pušiti. Uz to pomažu i tehnike relaksacije, jer smanjuju vazospastični odgovor u kritičnim situacijama. Pomaže i terapija prazosinom i nifedipinom.

(86)
3.9 od 5

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa: