Priručnik bolesti

Trihineloza

Grupa: Zarazne bolesti
Trihineloza je parazitarna bolest koja se javlja nakon jedenja nedovoljno kuhanog ili pečenog mesa, najčešće je riječ o svinjetini, a koje sadrži ciste parazita pod imenom Trichinella spiralis. To je relativno česta bolest diljem svijeta.

Opis bolesti

Mišićno tkivo zaraženih životinja sadrži ciste (učahurene oblike) parazita, koje u crijevu, kada ih osoba proguta sazrijevaju do odraslih oblika. Odrasli paraziti stvaraju brojne ličinke koje se probijaju kroz stijenku crijeva do krvotoka, da bi krvlju bile raznesene do mišića gdje stvaraju ciste. Ciste su dio životnog ciklusa trihinele u kojem se prenose s jedne životinje na drugu, i to tako da mišići zaražene životinje bivaju pojedeni od druge životinje. Čovjek je, međutim krajnji domaćin, i parazit se ne prenosi dalje.

Tko obolijeva?

Domaće životinje uzgajane za potrebe ljudske prehrane uglavnom se mogu smatrati sigurnima, no valja biti na oprezu kada se konzumira meso divljih životinja kao što su mesojedi i svejedi, jer često mogu biti rezervoari parazita.

Simptomi

Rani simptomi infestacije trihinelom, obično su vezani uz probavni trakt, i najčešće su prisutni grčevi i proljev. Nakon toga ličinke migriraju u mišiće gdje izazivaju upalnu reakciju koja se očituje bolovima u mišićima (mialgija). Bol je najintenzivija tijekom pokreta, pogotovo u onim mišićima koji se najviše koriste (to su, primjerice, mišići koji se koriste prilikom disanja kao što su ošit ili dijafragma i međurebreni mišići). Tijekom migracije ličinki, vrlo često dolazi do oticanja lica zaražene osobe, pogotovo oko očiju (što onda nazivamo periorbitalnim edemom). Ličinke mogu invadirati i srčani mišić uzrokujući oštećenja mišića i poremećaje srčanog ritma. Oboljeli navodi podatak o nedavnom konzumiranju sirovog ili nedovoljno pečenoga mesa. Znakovi i simptomi su:

 • nelagodan osjećaj u trbuhu
 • grčevi
 • proljev
 • bol u mišićima (pogotovo u onim koji sudjeluju u disanju i žvakanju, ili velikim, često korištenim mišićima)
 • vrućica

Koje se pretrage mogu napraviti?

 • kompletna krvna slika, često povišeni broj eozinofila
 • biopsija mišića (trihinelozne ciste se nalaza u mišićima)
 • serološke pretrage
 • vrijednosti kreatin-fosfokinaze mogu biti povišene (enzim koji se nalazi u mišićima)

Potrebno je napraviti trihinoskopiju konzumiranog mesa.

Liječenje

Ne postoji adekvatno liječenje u trenutku kada ličinke prodru u mišiće. Za crijevnu fazu primjenjuje se albendazol. Albendazol se može dati i ljudima koji su konzumirali zaraženu hranu. Analgetici (acetilsalicilna kiselina i sl.) mogu ublažiti mišićnu bol. Kortikosteroidi se daju životno ugroženim, npr. bolesnicima s miokarditisom.

Komplikacije

 • poremećaji srčanog ritma
 • srčano zatajenje

Prevencija

Svinjetinu i meso divljih životinja valja dobro ispeći ili skuhati. Smrzavanje mesa na temperaturu od -15 °C, tijekom 3 do 4 tjedna će ubiti ciste parazita, iako postoje serotipovi parazita koji podnose i te niske temperature.

(72)
4.2 od 5

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa: