Ostalo

Sindrom nemirnih nogu – bolest koja ometa Vaš san

Objavljeno 06.10.2007.
Doc. dr. sc. Marina Titlić, dr. med., specijalist neurolog
Učestalost sindroma nemirnih nogu je oko 40 bolesnika na 100 000 osoba svake godine. Može se procijeniti da 5-10% populacije boluje od ovog sindroma. Obolijevaju oba spola, nešto češće žene, češće se manifestira u starijoj životnoj dobi, međutim, obolijevaju i mlađi ljudi, pa čak i djeca.
Sindrom nemirnih nogu – bolest koja ometa Vaš san

Klinička slika

Nemir u nogama bolesnici opisuju kao žarenje, pečenje, gmizanje, trnce, potrebu za stalnim pokretanjem i sl.

Poremećaj pokreta obilježen je neugodnim osjetom u nogama, s neodoljivom potrebom za pokretanjem udova. Nakon pokretanja nogu dolazi do prolaznog olakšanja. Nemir u nogama bolesnici opisuju kao žarenje, pečenje, gmizanje, trnce, potrebu za stalnim pokretanjem i sl. Posljedica tog nemira je otežano usnivanje i spavanje. Stoga bolesnici često neuspješno liječe nesanicu. Bolest je karakterizirana neugodnim osjećajem u nogama pri mirovanju, najčešće predvečer ili pri usnivanju. Značajno je da pri pokretanju nogu smetnje prestaju što ih razlikuje od drugih bolesti, kao što je polineuropatija. Simptomi prisiljavaju bolesnike na pokretanje nogu, i često ustaju iz kreveta, hodaju uokolo. Bolest se intenzivira sa životnom dobi.

Uzroci bolesti i liječenje

Bolest može biti nasljedna - genski uvjetovana ili je posljedica nekih drugih bolesnih stanja. Nemir u nogama može nastati kao posljedica smanjenja željeza u krvi (anemija, oštećenje želuca, nakon operacijskih zahvata želuca i sl.), sniženja nivoa vitamina B12, folne kiseline i magnezija, reumatoidnog artritisa, bolesti bubrega (teška oštećenja bubrega, bolesnici na hemodijalizi), trudnoće, oštećenja karalježnične moždine i perifernih živaca. Nemir u nogama mogu izazvati i neki lijekovi: antidepresivi, dopaminski agonisti, litij, antiemetici, antihistaminici, alkohol, kava i sl. Sindrom nemirnih nogu je primarno klinička dijagnoza što znači da se postavlja na temelju opisanih simptoma. U slučaju da je bolest posljedica neke druge osnovne bolesti, tu je bolest potrebno liječiti. Sindrom nemirnih nogu uzrokuje smetnje spavanja, nemogućnost mirnog sjedenja, ograničava socijalne kontakate i mogućnosti putovanja, uzrokuje nelagodu. Bolest značajno smanjuje kvalitetu života. Sindrom nemirnih nogu uspješno se liječi. Lijekovi imaju visoku učinkovitost, dobro se podnose, imaju tek minimalne nuspojave.

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(302)
3.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.