Kožne promjene i bolesti

Psorijaza

Objavljeno 11.01.2007.
Prof. dr. sc. Romana Čeović, dr. med., specijalist dermatovenerolog
Psorijaza je kronična kožna bolest koja se klinički očituje crvenkastim žarištima prekrivenim srebrnkastim ljuskama. Tijek bolesti i klinička slika mogu biti vrlo raznoliki. Psorijaza je česta; učestalost u zapadnoeuropskim zemljama iznosi oko 2%. Početak bolesti moguć je u svakoj životnoj dobi, od ranog djetinjstva do kasne životne dobi.
Psorijaza

Važni čimbenici u nastanku psorijaze

Psorijatične promjene mogu se javiti na mjestu mehaničke ozljede kože u osoba s genskom sklonošću prema psorijazi.

Zašto nastaje psorijaza nije poznato, no zna se da u nastanku važnu ulogu imaju genetski, imunološki i provocirajući čimbenici. Obiteljsko pojavljivanje psorijaze pokazuje da nasljedni čimbenici imaju važno značenje u nastanku bolesti. Prema epidemiološkim istraživanjima ako jedan roditelj boluje od psorijaze, vjerojatnost da oboli dijete je 10-20%, a ako oba roditelja imaju psorijazu vjerojatnost da će je imati i djeca iznosi oko 50%.

Prvoj pojavi psorijaze ili pogoršanju psorijaze mogu prethoditi infekcije (ponajprije uzrokovane streptokokima), neki lijekovi i stres. Psorijatične promjene mogu se javiti na mjestu mehaničke ozljede kože u osoba s genskom sklonošću prema psorijazi.

Vidljive promjene

U djece i mlađih osoba najčešće se vidi "kapljičasti" oblik psorijaze (lat. psoriasis guttata). Promjenama na koži obično prethodi streptokokna infekcija gornjih dišnih putova.

Psorijaza se najčešće očituje crvenkastim ljuskavim žarištima različite veličine i oblika smještenim ponajprije u predjelu laktova, koljena, donjeg dijela leđa, ali i drugih predjela kože. Vrlo česte su psorijatične promjene u vlasištu koje se očituju crvenilom i ljuštenjem. Potrebno je naglasiti da psorijatične promjene ne utječu na rast vlasi. Promjene su često vidljive i na noktima. Očituju se udubinama na površini nokta, prekomjernim orožnjenjima ispod nokatne ploče koja odiže nokat i žućkastim mrljama na nokatnoj ploči.

U djece i mlađih osoba najčešće se vidi "kapljičasti" oblik psorijaze (lat. psoriasis guttata). Promjenama na koži obično prethodi streptokokna infekcija gornjih dišnih putova.

Psorijaza se može javiti samo na dlanovima i stopalima te se očituje crvenkastim žarištima sa naznačenim ljuštenjem na kojima koža često puca i stvaraju se pukotine (ragade) koje mogu biti bolne.

Psorijaza može iznimno zahvatiti kožu u cijelosti, pa je tada riječ o eritrodermijskoj psorijazi.

Osobit oblik psorijaze je pustulozna psorijaza koja se očituje upalnim, crvenkastim žarištima na čijoj se površini nalaze sitni mjehurići ispunjeni žućkastm sadržajem. Te promjene mogu se nalaziti samo na dlanovima i stopalima ili mogu zahvatiti sve dijelove kože.

U 5-10% bolesnika sa psorijazom pojavljuju se promjene na zglobovima, tzv. psorijatični artritis.

Liječenje psorijaze

S obzirom na to da se radi o bolesti koja često utječe na osobnost bolesnika, razgovor i povjerenje između bolesnika i liječnika dermatologa koji ga liječi od osobite su važnosti.

Pri donošenju odluke o načinu liječenja psorijaze, treba voditi računa o bolesnikovoj dobi, kliničkoj slici bolesti, proširenosti psorijatičnih promjena kao i općem stanju bolesnika. Osobito je važno bolesniku detaljno objasniti o kakvoj se bolesti radi, podučiti ga o važnosti uklanjanja provocirajućih čimbenika bolesti i načinima liječenja.

S obzirom na to da se radi o bolesti koja često utječe na osobnost bolesnika, razgovor i povjerenje između bolesnika i liječnika dermatologa koji ga liječi od osobite su važnosti.

Većina bolesnika liječi se ambulantno, a u težim slučajevima potrebno je bolničko liječenje. Od lokalnih pripravaka za liječenje psorijaze primjenjuju se: keratolitici (5% salicilne kiselina u vazelinu), lokalni kortikosteroidni pripravci, derivati vitamina D3 (kalcipotriol), cignolin (antralin, dithranol) i derivati vitamina A (tazaroten).

U liječenju psorijaze djelotvornom se pokazala primjena ultraljubičastog zračenja iz umjetnih izvora. Primjenjuje se UVB-svjetlo (valne duljine 311 do 315 nm) i UVA-svjetlo zajedno s psoralenima u obliku fotokemoterapije (PUVA).

Zbog povoljnog učinka sunca i kupanja u morskoj vodi, bolesnicima sa psorijazom savjetuje se boravak na moru tijekom ljetnih mjeseci. U liječenju psorijaze učinkovitom se pokazala i naftalanoterapija koja se provodi u Lječilištu Naftalan u Ivanić-Gradu.

U teških oblika psorijaze potrebno je primijeniti sustavnu terapiju. Najčešće se primjenjuju derivati vitamina A (retinoidi), zatim citostatik metotreksat u niskim dozama i imunosupresiv ciklosporin.

Budući da uzrok psorijaze još uvijek nije otkriven, za sada nema idealnog lijeka za psorijazu. Danas se u suvremenom pristupu liječenju psorijaze daje prednost kombiniranom i rotacijskom liječenju tj. primjeni jednog ili više načina liječenja u određenim ciklusima. Na taj se način izmjenom pojedinih lijekova smanjuje mogućnost popratnih pojava koje obično nastaju nakon dugotrajne primjene nekog lijeka.

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(46)
4.4 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.