Alergije

Kako razlikovati prehladu od alergijskog rinitisa?

Objavljeno 26.02.2009.

Brošura "Živjeti s alergijama"

Urednik: prof. dr. sc. Neven Tudorić, dr. med., pročelnik Odjela za pulmologiju, KB "Dubrava", Zagreb


Znakovi prehlade i peludne hunjavice su slični pa ih je katkada teško razlikovati. Na prehladu upućuju opći simptomi, vrućica, kašalj te epidemiološki podaci. Na alergijski rinitis upućuje opetovana pojava simptoma u određeno godišnje doba ili nakon kontakta s istim vanjskim čimbenikom. Alergijski simptomi obično su dugotrajniji i smiruju se tek uz odgovarajuće lijekove, a simptomi prehlade prestaju spontano.
Kako razlikovati prehladu od alergijskog rinitisa?

Što je cjelogodišnji alergijski rinitis?

U cjelogodišnjem alergijskom rinitisu tegobe se ne javljaju sezonski, nego u bilo koje doba godine, a ponekad su doista cjelogodišnji uz promjene u intenzitetu. Taj oblik bolesti uzrokovan je alergenima s kojima smo u doticaju tijekom čitave godine. U našim su uvjetima daleko najčešći uzrok cjelogodišnjeg alergijskog rinitisa alergeni grinja kućne prašine, rjeđe alergeni krznatih kućnih životinja ili plijesni. Među potonjima valja istaknuti alergene mačke i psa, a rjeđe hrčka i zamorca. U nekih bolesnika alergijski rinitis može biti cjelogodišnji sa sezonskim pogoršanjima. Te su osobe osjetljive na cjelogodišnje i sezonske alergene.

Koji su uzroci cjelogodišnjeg alergijskog rinitisa?

Najčešći uzrok cjelogodišnjeg alergijskog rinitisa su alergeni grinja kućne prašine, rjeđe alergeni krznatih kućnih životinja ili plijesni. Važno je znati da koncentracija alergena grinja kućne prašine nije u izravnoj vezi s količinom prašine. Prašina u vlažnim (80%-tna vlažnost), toplim (25 °C) i neprovjetravanim prostorima bogatija je grinjama. Grinje osobito rado obitavaju u madracima, tepisima i tapeciranom namještaju. Smatra se da je alergija na grinje najvažniji pojedinačni čimbenik rizika za nastanak alergijskih bolesti.

Koji su znakovi bolesti?

Znakovi cjelogodišnjeg alergijskog rinitisa nalik su onima u sezonskom obliku bolesti: svrbež, osjećaj punoće i neprohodnost nosa, kihanje, šmrcanje, obilniji vodenasti iscjedak te smanjenje ili čak nestanak njuha. Simptomi su obično uporniji, teži i dugotrajniji, a često je neprohodnost nosa naročito istaknut simptom. Često se navodi podatak da se mogu razlikovati tri oblika bolesti: u jednom dominira kihanje, u drugom svrbež, a u trećem otok i tamnija pigmentacija donjih vjeđa. U tih je bolesnika česta pojava nosne polipoze ili kroničnog sinusitisa, što ponekad može navesti na pogrešan klinički dojam.

Kako spriječiti bolest?

Prva mjera u liječenju alergijskih bolesti dišnog sustava je izbjegavanje alergena na koji je osoba osjetljiva. To je ponekad težak i mukotrpan zadatak,no često se bez njega ne može postići potpuni terapijski uspjeh. Štoviše, smatra se da je nedovoljno uklanjanje alergena iz okoliša jedan od najčešćih uzorka terapijskog neuspjeha. Za izbjegavanje sezonskih alergena (peludi) jedina je korisna mjera izbjegavanje boravka, te osobito fizičkih aktivnosti, u otvorenom prostoru u vrijeme velike koncentracije peludi u zraku. Osobito valja izbjegavati trčanje i sport u jutarnjim satima u područjima bujne vegetacije. Prostorije valja provjetravati kratkotrajno. U osoba osjetljivih na cjelogodišnje alergene važno je smanjiti koncentraciju grinja u domu uklanjanjem tapeciranog namještaja, tepiha i zavjesa.

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(26)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.