Poremećaji masnoća

Povišen kolesterol - što i kako jesti

Objavljeno 21.06.2009.
Dr. sc. Darija Vranešić Bender, dipl. ing. biotehnologije
Promjene životnih, posebice prehrambenih navika često su prva terapija koja se savjetuje osobama koje imaju povišenu razinu kolesterola u krvi. Tek nakon što se prehranom ne uspije sniziti povišena razina kolesterola, liječenje se nastavlja primjenom lijekova, najčešće statina, no i tada, kako bi liječenje bilo uspješno, prehrana mora prilagođena.
Povišen kolesterol - što i kako jesti

Hrana koja se preporuča

Žitarice i proizvodi od žitarica: cjelovite žitarice -zob, pšenica, ječam, raž, riža; integralni kruh, dvopek, peciva, tjestenina, krekreri, grisini.

Meso, zamjene za meso, riba: bijelo pileće i pureće meso bez kožice, krto (mršavo) meso govedine, teletine, svinjetine, meso kunića i patke, soja i proizvodi od soje, riba.

Jaja: uvijek kada je to moguće koristite samo bjelanjak jajeta. 

Mlijeko i mliječni proizvodi: obrano mlijeko (do 1% mliječne masti), jogurt, sir s niskim udjelom mliječne masti, svježi posni kravlji sir.

Voće i povrće: svježe, smrznuto i konzervirano povrće bez dodanih masnoća, svježe, smrznuto, konzervirano, sušeno voće bez dodanog šećera.

Masti i ulja: biljna ulja - maslinovo ulje, ulje repice, bučino ulje, suncokretovo ulje; preljevi za salatu pripravljeni od navedenih biljnih ulja; margarini s uklonjenim transmasnim kiselinama; orašasti plodovi - bademi, orasi, lješnjaci.

Juhe: Razne vrste juha sa smanjenim masnoćama i količinom soli - bistra pileća, goveđa, juha od rajčica, povrtna juha.

Deserti, napici: smrznuti deserti - jogurt, sladoled, sorbet, voćni sladoled s niskim udjelom masnoća i šećera; keksi, kolači, pite, pudinzi - pripremljeni samo s bjelanjkom jajeta, obranim mlijekom, biljnim uljem i bez šećera; tamna čokolada; prirodni nezaslađeni voćni sokovi, čajevi.

Hrana koja može imati dodatne pogodnosti

  • Namirnice bogate prehrambenim vlaknima -zob i zobena kaša, ječam, riža, prokulice, grah, jabuke, kruške, šljive.
  • Namirnice koje sadrže biljne sterole - voće, povrće, orašasti proizvodi, sjemenke, mahunarke i biljna ulja (poglavito sojino).
  • Soja
  • Sjemenke lana
  • Češnjak
  • Ekstradjevičansko maslinovo ulje
  • Bademi, orasi, pistacio (u umjerenim količinama)
  • Zeleni i crni čaj
  • Artičoka
  • Nar

Hrana koju treba izbjegavati ili ograničiti unos

Žitarice i proizvodi od žitarica: kruh, peciva, tjestenina od bijelog brašna i ona kojima se dodaju jaja, punomasno mlijeko, maslac; kroasani, lisnata tijesta; masni krekeri, komercijalni proizvodi od bijeloga brašna.

Meso, zamjene za meso, riba: masno goveđe, teleće, janjeće i svinjsko meso; mesne i konzervirane mesne prerađevine; iznutrice (bubrezi, jetrice, mozak); piletina i puretina sa kožicom; svo prženo i pohano meso i meso pripremljeno sa mnogo masnoća; školjke, rakovi i glavonošci (škampi, lignje, kamenice, dagnje, hlap, jastog); riba pržena u dubokom ulju.

Jaja: više od 4 jaja tjedno (uključujući ona koja se koriste kod pripreme drugih jela).

Mlijeko i mliječni proizvodi: punomasno mlijeko, jogurti i sirevi s visokim postotkom mliječne masti, kravlji sir sa 4% mliječne masti, mliječni sladoled.

Voće i povrće: prženo povrće i povrće pripremano s maslacem, sirom ili umakom od vrhnja, prženo voće, voće pripremano sa maslacem i vrhnjem i uz dodatak šećera, pommes frites.

Masti i ulja: životinjska mast, salo, slanina, maslac, vrhnje, preljevi za salatu pripravljeni od vrhnja, jaja, sira, palmino ulje, kokos, kokosovo ulje.

Juhe: juhe koje sadrže punomasno mlijeko, vrhnje, mnogo masnoće životinjskog porijekla, pileću kožicu.

Deserti, napici: komercijalno proizvedeni keksi, kolači pite sa velikim udjelom masnoća i šećera, kolači koji sadrže šećer, jaja, margarin, maslac, kokos, punomasno mlijeko, vrhnje ili sir, mliječne čokolade, mliječni sladoled, muffini, krafne, biskviti.

Sadržaj prehrambenih vlakana u odabranim namirnicama

Prehrambena namirnica Sadržaj vlakana (na 100 g)
Kruh s mekinjama 8,5 g
Zobena kaša 10,6 g
Ječam 15,6 g
Smeđa riža 3,5 g
Sušene marelice 7,8 g
Suhe smokve 9,3 g
Grožđice 5,3 g

Sadržaj ukupnih i zasićenih masnoća te kolesterola u odabranim namirnicama

Namirnica Ukupne masnoće (g) Zasićene masnoće (g) Kolesterol (mg)
Krto crveno meso (85 g)      
govedina 4,2 1,4 71
janjetina 7,8 2,8 78
svinjetina 11,8 4,1 77
teletina 4,9 2,0 93
Iznutrice (85 g)      
goveđa jetra 4,2 1,6 331
pileća jetra 4,6 1,6 537
bubrezi 2,9 0,9 329
mozak 10,7 2,5 1747
srce 4,8 1,4 164
Perad (85 g)      
bijelo pileće meso bez kožice 3,8 1,1 72
tamno pileće meso bez kožice 8,3 2,3 79
bijelo pureće meso bez kožice 2,7 0,9 59
tamno pureće meso bez kožice 6,1 2,0 72
Riba (85 g)      
losos 7,0 1,7 54
tuna 0,7 0,2 25
Plodovi mora (85 g)      
jastog 0,5 0,1 61
rakovi 1,5 0,2 85
škampi 0,9 0,2 166
Mekušci (85 g)      
školjke - dagnje 3,8 0,7 48
kamenice 4,2 1,3 93
jakobova kapica 1,2 0,1 27
lignje 2,4 0,6 400
Jaja (1 kom, srednje veličine) 4,0 1,0 186,0
Maslac (1žlica) 11,0 7,0 30,0
Mlijeko (3,2%) -2,5 dcL 8,0 5,0 24,0
Mlijeko (1%) -2,5 dcL 3,0 2,0 10,0
Sir (100g)      
brie 28,0 17,0 100,0
ementaler 30,0 18,0 92,0
parmezan 27,0 17,0 80,0
svježi kravlji sir (obrano mlijeko) 1,0 0,7 4,0

 

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(162)
3.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.