Ostalo

Transplantacija

Objavljeno 15.10.2010.

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi,  www.mzss.hr

Transplantacija ili presađivanje organa uspješna je metoda liječenja bolesnika kod kojih je došlo do nepovratnog gubitka funkcije vitalnih organa, no transplantacijska medicina postaje žrtvom vlastitog uspjeha zbog konstantnog nedostatka organa za presađivanje.
Transplantacija

Odgovori na česta pitanja o darivanju organa

Slijede odgovori na najčešća pitanja o darivanju organa. Ovdje ćete saznati sve prednosti darivanja organa i koliko konkretno možete pomoći onima koji za tim imaju potrebu.

Koji se organi i tkiva najčešće transplantiraju?

Najčešće se transplantiraju sljedeći organi:

  • bubreg (prekida se potreba za dijalizom)
  • gušterača (prekida se potreba za uzimanjem inzulina kod nekih pacijenata)
  • jetra, pluća, srce ili tanko crijevo (kada organ nepovratno izgubi svoju funkciju te je pacijentov život ugrožen)

Transplantacija tkiva odnosi se na:

  • kožu - kod po život opasnih opeklina
  • srčane valvule ili krvne žile - uslijed određenih bolesti
  • rožnicu - kod ozljede oka, očne mrene
  • kosti

Koji se organi mogu transplantirati u Hrvatskoj?

Suvremene transplantacijske metode u ovom trenutku nude gotovo neograničene mogućnosti. U Hrvatskoj se danas uspješno presađuju gotovo svi organi (izuzev pluća), uključivo i multiorganske kombinacije poput jetra-bubreg ili gušterača-bubreg.

U slučaju indikacije za transplantaciju pluća, našim pacijentima osigurano je liječenje u Beču, najuglednijem europskom centru za transplantaciju pluća.

Kada osoba može darovati organe i tkiva?

Za života osoba može, pod točno utvrđenim uvjetima, darovati bubreg za transplantaciju ili, nešto rjeđe, dio jetre ili pluća, ili krvotvorne matične stanice, kožu, hrskavicu...

Poslije smrti daruju se jetra, bubreg, gušterača, srce, pluća te drugi organi i tkiva, ali tek nakon što je stručno medicinsko osoblje potvrdilo smrt mozga.

Kakav je postupak za transplantaciju bubrega sa živih darivatelja?

Transplantacije bubrega (i iznimno jetre) sa živih darivatelja uglavnom se obavljaju između članova iste obitelji, a najvažnije prednosti su kraće vrijeme čekanja, mogućnosti planiranja operativnog zahvata te bolji rezultati.

Koja je razlika između darivanja organa i darivanja cijelog tijela?

Eksplantacija podrazumijeva uzimanje organa i tkiva od umrle osobe u svrhu liječenja pacijenata kojima su organi i tkiva oštećeni ili uništeni.

Darivanje cijelog tijela u svrhu znanosti podrazumijeva odobrenje za uzimanjem cijelog tijela u svrhu medicinskog ili znanstvenog istraživanja nakon smrti.

Postoji li minimalna dob da bi netko bio darivatelj organa i tkiva?

Ne postoji dobna granica. Dovoljno je da su organi ili tkiva koji se eksplantiraju zdravi, a u slučaju djece jedino roditelji mogu dati pristanak za darivanje.

Kada organi mogu biti eksplantirani?

Kada liječnici utvrde smrt mozga, nakon čega se funkcija organa umjetno održava (umjetna ventilacija i umjetna perfuzija).

Eksplantacija (uzimanje) organa ne može se provesti ako:

  • nisu ispunjeni svi medicinski, zakonski i etički kriteriji
  • se osoba protivila darivanju organa tj. upisana je u registar nedarivatelja
  • obitelj nije upoznata o namjeri uzimanja organa

Kako se organi eksplantiraju?

Eksplantacija organa kirurška je procedura koja se radi u operativnoj dvorani po strogo propisanim pravilima i protokolu struke kako bi se tijelo vratilo obitelji u najboljem mogućem stanju.

Je li transplantacijski postupak jasno definiran?

U svim europskim zemljama darivanje i presađivanje organa zakonski je regulirano. Hrvatska ima jedno je od najsuvremenijih zakonskih rješenja iz područja transplantacijske medicine, u Europi.

Transplantacijski postupak jasno je definiran i provode ga samo visoko specijalizirani medicinski timovi u ovlaštenim bolnicama odnosno akreditiranim transplantacijskim centrima.

Pri tome se poduzimaju sve mjere opreza da bi se očuvalo dostojanstvo te zaštitila prava i anonimnost darivatelja i primatelja organa.

Dodjela organa obavlja se prema bodovnom sustavu i medicinskim kriterijima dogovorno utvrđenim između zemalja članica Eurotransplanta.

Kako se uključiti?

Odluči postati darivatelj i sa svojom odlukom upoznaj obitelj!

Tvoja Odluka o darivanju organa neće biti zabilježena ili pohranjena ni pri jednom službenom državnom tijelu.

Čemu služi donorska kartica?

Donorska kartica iskaz je osobnog pozitivnog stava o darivanju organa. Nositelji donorske kartice osobe su razvijene svijesti o važnosti darivanja organa poslije smrti i osjećajem solidarnosti za druge.

Donorska kartica pomaže obitelji da poštuje odluku umrle osobe ukoliko jednog dana bude u takvoj prilici.

Zašto biti darivatelj?

Svatko od nas mogući je darivatelj, no u isto vrijeme i mogući primatelj organa. Vrijedno je naglasiti da su značajno veći izgledi da će nekome od nas zatrebati organ nego da ćemo biti u mogućnosti darivanjem organa pomoći drugome.

Što ako ipak ne želim biti darivatelj organa?

Popuni Izjavu o nedarivanju kod svog obiteljskog liječnika i tvoja će želja biti poštivana. Naime, prije svake eksplantacije zakonska je obveza koordinatora provjeriti da li se osoba nalazi u Registru nedarivatelja.

Kakav je stav Crkve?

Sve religije podržavaju darivanje organa kao plemeniti čin i iskaz humanosti i solidarnosti za druge.

"Sve što može poslužiti živomu, grijeh je pokopati."

Ivan Pavao II.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(35)
4.3 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.