Ostalo

Upala uha - kako razlikovati upalu vanjskog, srednjeg i unutarnjeg?

Objavljeno 19.03.2014.
Dunja Škalamera Udović, dr. med., specijalist otorinolaringolog
Upala uha kao i naše uho dijeli se na tri dijela pa tako razlikujemo tri vrste upale: vanjskog, srednjeg i unutarnjeg uha. Vrlo je bitno razlikovati ove tri vrste upale jer je i liječenje drukčije.
Upala uha - kako razlikovati upalu vanjskog, srednjeg i unutarnjeg?

Upala vanjskog uha

Bolesnik se najčešće žali na izrazito jaku bol, najčešće kažu da ih boli pola glave.

Otitis externa je upala zvukovoda, kanala koji vodi do bubnjića. Dolazi do upale kože koja oblaže kanal. Najčešće se radi o bakterijskoj upali, ali nije rijetkost ni gljivična infekcija.

Najčešće se javlja kod:

  • plivača – voda koja ostane u zvukovodu pospješuje upalu
  • toplog vremena – vlaga i znoj u zvukovodu
  • problematične kože – ekcem i psorijaza
  • "čišćenja" uši sa štapićima – iritacija kože zvukovoda

Bolesnik se najčešće žali na izrazito jaku bol, najčešće kažu da ih boli pola glave. Pritisak na tragus (mala izraslina ispred zvukovoda) je bolan. Također mogu biti prisutni slabiji sluh i jak svrbež. Kod jake upale mogu oticati i limfni čvorovi oko uške.

Ako bolesnik sam procijeni da ima upalu zvukovoda neće pogriješiti s ukapavanjem borne kiseline u bolesno uho te je bitno da se uho kloni vode (jer upravo voda pospješuje upalu). Obavezno treba uzeti nešto protiv bolova (ibuprofen od 400 mg). Ako upala ne prolazi treba se javiti svom liječniku.

Savjeti:

  • Ne treba stavljati vatu u uši. Ako uho curi, onda ga je bolje češće obrisati.
  • Ne čistiti sa štapićima. Ako se stvara pretjerani cerumen treba ga isprati ili otopiti sa sprejevima za uho.
  • Potrebno je Isprati sapun ili šampon iz uha. Iziritirana koža svrbi, bolesnik se češe te se stvaranjem ranica pogoršava upala.
  • Nakon plivanja treba pokušati izbaciti vodu iz ušiju.

Upala srednjeg uha

Tableta za bolove je ta koja će smanjiti bolove, dok će antibiotik pomoći tek za 24 sata.

Otitis media je upala bubnjišta. Bubnjište je dio uha koji se nalazi iza bubnjića i u njemu se nalaze najmanje koščice u našem tijelu, koje nam služe da bismo dobro čuli. Bubnjište je povezano sa stražnjim dijelom nosa preko Eustahijeve tube. Češće se javlja kod djece ali se može javiti u bilo kojoj dobi.

Upala srednjeg uha često se manifestira znacima kao što su: bol u uhu, oslabljeni sluh, povišena tjelesna temperatura, povišena temperatura i neumorni plač kod male djece, curenje gnoja iz uha kod puknuća bubnjića.

Što se tiče liječenja, potrebno je, a pogotovo djeci, dati lijek protiv bolova i za snižavanje temperature, kao što su ibuprofen i paracetamol. Kapi u nos (dekongestivi) dobro su došle jer do upale uha dolazi zbog začepljenja nosa i Eustahijeve tube, a dekongestivi ih odčepe. Ako za 2-3 dana nema poboljšanja treba se javiti svom liječniku koji će prepisati antibiotsku terapiju.

Treba biti svjestan i mogućih komplikacija upale srednjeg uha. Oslabljen sluh javlja se tijekom upale uha i može trajati do mjesec dana nakon upale. Može doći i do perforacije bubnjića, koja uglavnom sama zacijeli, no ako do spontanog zacjeljenja ne dođe, bubnjić se može zatvoriti operativnim zahvatom. Mastoiditis je upala u kosti koja se nalazi iza uha i javlja se u loše liječenoj upali srednjeg uha. Ako upala uha uz terapiju antibiotika ne prolazi unutar 10 dana treba posumnjati na mastoiditis, pogotovo ako je prisutno crvenilo i bol iza uha.

Ako se posumnja na upalu srednjeg uha, nećete pogriješiti uzimanjem tableta za bolove (pogotovo kod djece) i kapi u nos. Tableta za bolove je ta koja će smanjiti bolove, dok će antibiotik pomoći tek za 24 sata. Smanjenjem upale smanjit će se i bol.

Serozna kronična upala srednjeg uha

Valja obratiti pozornost na ovaj tip upale srednjeg uha, koji se javlja uglavnom kod djece. To nije upala u kojoj se javlja bol i povišena temperatura. Zbog stalne začepljenosti Eustahijeve tube dolazi do stvaranja sekreta u bubnjištu. Ovaj problem najčešće se javlja kod povećanih adenoidnih vegetacija ("treća mandula"). Djeca tada najčešće imaju oslabljen sluh, tako da nije rijetkost da se roditelji javljaju liječniku zbog oslabljenog sluha. Tada se preporuča operacija adenoidektomija (uklanjanje adenoidnih vegetacija, nakupine limfatičkog tkiva iza našeg nosa) i miringotomija (zarezivanje bubnjića) s postavljanjem ventilacijskih cjevčica. Na taj se način zbog začepljene Eustahijeve tube napravi umjetni kanal za ventilaciju bubnjišta.

Upala unutarnjeg uha

Labirynthitis je upala unutarnjeg uha. Naše unutarnje uho se sastoji od pužnice (dio za slušanje) te vestibula i semicirkularnih kanala (dio za ravnotežu). Upala unutranjeg uha najčešće je virusna, a prethodi joj infekcija gornjih dišnih putova. Ostali uzročnici mogu biti kronična upala srednjeg uha, meningitis, trauma glave, određeni lijekovi i tumori. U slučaju gnojnog labirintitisa (bakterijski uzročnik), nažalost, dolazi do trajnog gubitka sluha.

Kod upale labirinta kao prvi simptom najčešće se javlja zujanje u uhu, zatim slabljenje sluha, vrtoglavica, poremećaj ravnoteže, mučnina i povraćanje. Kada se jave ovi znaci treba konzultirati liječnika jer uz adekvatnu terapiju (kortikosteroidi) najčešće dolazi do potpunog ozdravljenja.

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(365)
3.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.