Ginekologija

Kako se pripremiti za ginekološki pregled?

Objavljeno 15.08.2017.
Patricia Senjanin Car, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije
Ginekološki pregled razlikuje se ovisno o životnoj dobi, pa tako razlike postoje u pregledu djevojaka koje još nisu spolno aktivne, onih reproduktivne dobi, trudnica, te starijih ili pak operiranih žena. Žene kojima su operativnim putem odstranjeni maternica i jajnici, također moraju redovito obavljati ginekološke preglede.
Kako se pripremiti za ginekološki pregled?

Kada na prvi ginekološki pregled?

Na prvi ginekološki pregled bi trebalo otići kod započinjanja spolne aktivnosti, planiranja obitelji ili dobivanja savjeta o kontracepciji.

Prvo pitanje koje se postavlja jest kada bi djevojka trebala doći na prvi ginekološki pregled. U svakom slučaju, na prvi pregled bi trebalo otići ako planirate ili ste postali seksualno aktivni, u slučaju da planirate obitelj ili jednostavno želite savjet o kontracepciji.

Također, na prvi ginekološki pregled/razgovor (bez obzira na godine) potrebno je otići u nekim od ovih slučajeva: ako imate 16 godina, a još niste dobili menstruaciju, ako primjetite bilo kakav poremećaj ili neuobičajenu bolnost tijekom menstruacijskog ciklusa (uključujući i izostanak menstruacije), ako imate neuobičajen, neugodan iscjedak iz rodnice, pečenje, svrbež, ranice, bradavice, mjehuriće na spolovilu, bez obzira jeste li spolno aktivni ili ne.

Važno je napomenuti da bi na ginekološke preglede žene trebale odlaziti i nakon što uđu u menopauzu, dakle i u starijoj životnoj dobi, jer su neke ginekološke bolesti i stanja vezana baš za tu životnu dob.

Kako se pripremiti za ginekološki pregled?

Prije pregleda bi bilo dobro oprati se vodom ili blagim sapunom. Intimno područje nije potrebno brijati - ginekologu to nije bitno.

Prije pregleda, kod kuće, operite se vodom ili blagim sapunom. Važno je da ne ispirete unutrašnjost rodnice i ne koristite agresivna sredstva jer bi to moglo utjecati na uzimanje briseva i Papa-testa. Intimno područje nije potrebno brijati - ginekologu to nije bitno! Napravite kako je vama najugodnije.

Budući da ćete se morati skinuti u kabini za presvlačenje, te tako doći do ginekološkog stola, dobro je sa sobom ponijeti suknju ili dužu tuniku, a ponekad dobro dođu i male čarapice da niste bosi (s obzirom na to da papuče koje tamo dobijete, koristi više žena). Nadalje, 24-sata prije dolaska na pregled trebalo bi izbjegavati spolni odnos.

Ako možete planirati, pregled je najbolje obaviti u prvom dijelu menstrualnog ciklusa. Možete kod kuće zapisati pitanja koja želite postaviti ginekologu, jer se često događa da zaboravite pitati vama važna pitanja - bilo od uzbuđenja, bilo od straha.

Kako izgleda ginekološki pregled u žena reproduktivne dobi?

Ginekološki pregled, PAPA test i ultrazvučni pregled potrebno je obavljati jednom godišnje.

Skupina žena reproduktivne dobi najčešće posjećuje specijalista ginekologa. Prilikom prvog dolaska ginekologu, a prije samog pregleda, obavit ćete razgovor. Ginekolog će vam uzeti anamnezu te posebno obratiti pažnju na aktualne smetnje i probleme. Potrebno je na pregled donijeti svu medicinsku dokumentaciju, koju imate kod kuće, a koja je vezana za vaše dotadašnje preglede, operacije, zahvate, porode i slično. Mnoge žene dođu na pregled nepripremljene (bez medicinske dokumenacije) što bitno otežava rad specijalista ginekologa. Također bilo bi dobro da znate koje sve lijekove uzimate, te jeste li alegični na neki od lijekova, jer će vas sve to ginekolog pitati na prvom pregledu. Jedna od najvažnijih informacija je ona vezana uz vaš menstrualni ciklus, posebno datum prvog dana posljednje menstruacije.

Razgovor je prvi i neizostavan dio ginekološkog pregleda, ne samo zbog medicinski važnih podataka, nego se razgovorom žena opušta, posebice ako je u strahu od pregleda. Također, neki se problemi mogu riješiti samo razgovorom. Nakon svlačenja u kabini, leći ćete na ginekološki stol i staviti noge za na to predviđena mjesta. Ginekolog će vam reći kako da se najbolje namjestite, te prvo pregledati vanjsko spolovilo vizualno, dakle bez upotrebe instrumenata. Zatim slijedi pregled rodnice instrumentom koji se zove spekulum.

Spekulum služi za širenje stijenki rodnice kako bi se mogla vidjeti njezina unutrašnjost i vrat maternice. Spekuluma ima različitih vrsta i veličina, a mogu biti metalni i plastični. Njihovo uvođenje u rodnicu, ukoliko ste opušteni, nije bolno. Može biti neugodno kod upala te suhoće rodnice. Nakon toga se drvenom špatulom i četkicom uzima obrisak vrata maternice/PAPA test, što traje kratko i nije bolno. Papa testom se utvrđuju promjene na vratu maternice, te se provodi radi ranog otkrivanja raka vrata maternice, kao i nekih uzročnika infekcije (premda navedeno nije dokaz infekcije jer se radi o citološkoj metodi). Nakon toga slijedi palpacijski pregled kod kojeg liječnik uvodi kažiprst i srednji prst jedne ruke u rodnicu, a drugom rukom izvana preko trbuha opipava maternicu i jajnike. Ovaj pregled također ne bi trebao biti bolan, a ako jest, trebate to naglasiti i pokazati mjesto bolnosti.

Važno je da se prilikom pregleda što više opustite. Naime, ako ste napeti, napeti su i mišići male zdjelice pa je zbog toga pregled otežan i bolan. Na kraju slijedi pregled ultrazvukom; sonda se uvodi u rodnicu te detaljno pregledavaju maternica, jajnici i područje male zdjelice. Na kraju pregleda ponovno slijedi razgovor s ginekologom, kada će vam sve objasniti i po potrebi napisati, te preporučiti eventualno liječenje ili daljnje pretrage i postupke. 

Iako ovo sve zvuči kao mnogo posla, ginekološki pregled traje 10 tak minuta. Ipak, rezultati PAPA testa se mogu čekati i nekoliko tjedana. Ukoliko je sve u redu, ginekološki pregled, PAPA test i ultrazvučni pregled potrebno je obavljati jednom godišnje.

Kako izgleda prvi ginekološki pregled kod djevica?

Dolazak ginekologu prvi put ne mora nužno završiti i pregledom, što osobito vrijedi za mlade djevojke kojima će biti ugodnije prvo upoznati svog ginekologa.

Prema anamnezi, te razlogu dolaska ginekologu, kod žena koje nisu imale spolni odnos (djevice/virgo) odlučuje se je li ginekološki pregled potreban ili ne. Žene koje nisu imale spolni odnos u pravilu se ne mogu pogledati kroz rodnicu, stoga se pregledava samo vanjsko spolovilo (vizualno) te himenalni otvor. Ukoliko je on prirodno spontano proširen ili je pukao na neki drugi način, pregled s može obaviti malim, za to predviđenim instrumentom. Ukoliko je himen intaktan, radi se rektalni pregled (dakle umjesto u rodnicu prstima se ulazi u debelo crijevo), te se na isti način pregledavaju genitalni organi.

Ultrazvučni pregled također se ne može obaviti kroz rodnicu, te se radi preko trbuha ili rektalno. Ako se ultrazvuk radi preko trbuha, žena mora doći pripremljena, jer se pregled radi uz napunjen mokraćni mjehur, što znači da je barem pola sata prije pregleda potrebno popiti čim više tekućine. Na žalost, ovakav pregled nije uvijek uspješan, osobito kod žena sa debelom trbušnom stijenkom. Idealno je stoga učiniti pregled rektalno, jer se na taj način maternica i jajnici mogu vidjeti isto kao i kod vaginalnog pregleda. Današnje uzv sonde su tanke, te se bez problema mogu uvesti u debelo crijevo.

Dolazak ginekologu prvi put ne mora nužno završiti i pregledom (napose ako se ne radi o akutnom problemu), što osobito vrijedi za mlade djevojke kojima će biti ugodnije da se prvo upoznaju sa svojim ginekologom, da steknu povjerenje te (kad budu spremne) obave i pregled. A razgovorom možete dobiti vrlo važne informacije o reproduktivnom zdravlju, i važnosti redovitih ginekoloških pregleda.

Kako izgleda ginekološki pregled u trudnica?

Prvi pregled svaka trudnica bi trebala učiniti između 6. i 12. tjedna trudnoće, kada se utrvrđuje trudnoća i njezino točno trajanje. Na prvom pregledu potrebno je uzeti PAPA test (ukoliko je od posljednjeg uzimanja prošlo više od godinu dana), a ako je potrebno, i briseve vrata maternice te osnovne laboratorijske pretrage. Potonje pretrage uključuju kompletnu krvnu sliku, željezo u krvi, hormone štitnjače, šećer u krvi, urin, urinokulturu, pretrage na hepatitis B i C, pretrage na sifilis i toksoplazmozu, a također je potrebno je odrediti krvnu grupu i Rh faktor. Uz osnovni ginekološki pregled, na prvom pregledu radi se i ultrazvuk, daju se savjeti o prehrani i ponašanju trudnice, kao i savjeti o ranim testovima u trudnoći za otkrivanje kromosomopatija.

Svaki puta trudnica se pregledava vaginalno, uz procjenu zatvorenosti vrata maternice. Do 12. tjedna trudnoće ultrazvuk se također radi vaginalnim putem, a od 12. tjedna na dalje abdominalnim putem (preko trbuha). Tijekom prvih 12 tjedana trudnoće, dovoljno je uzimati samo folnu kiselinu (400-800 mcg dnevno), a kasnije po potrebi kompletne vitamine (uz dodatak omega tri masnih kiselina). Pregledi u trudnoći do 32. tjedna vrše se svaka 4 tjedna, kasnije oni budu učestaliji, tj. svaka 3 tjedna (a kako se trudnoća bliži kraju i svaka 2 tjedna). Od 38. tjedna na dalje pregledi se vrše u trudničkoj ambulanti u bolnici u kojoj trudnica želi roditi.

U okviru antenatalne skrbi standarno se preporučuje učiniti minimalno tri ultrazvučna pregleda tijekom trudnoće. Između 9. i 12. tjedna trudnoće radi utvrđivanja i točnog trajanja trudnoće, 19. do 22. tjedana trudnoće kada se radi detaljniji pregled anatomije djeteta, te 29. do 32. tjedna kada se radi procjena težine i rasta djeteta. Naravno, pregledi ultrazvukom u današnje doba budu i češći, što zbog znatiželje majki, što zbog rizičnih trudnoća te uznapredovale medicine i ultrazvučne tehnologije. Dodatni pregledi pružaju sigurnost, kako trudnici tako i ginekologu koji vodi trudnoću.

Prilikom dolaska u ginekološku ordinaciju, prije svakog pregleda, mjeri se krvni tlak trudnice, pregledava urin test trakicom, te se trudnica važe. Između 24. i 28. tjedna trudnoće potrebno je učiniti OGTT (oralni test opterećenja glukozom) za otkrivanje dijabetesa (šećerne bolesti) u trudnoći. S 28. tjedana ponavljaju se laboratorijske pretrage te testovi senzibilizacije u Rh-negativnih trudnica. S 37. tjedana potrebno je učiniti obrisak rodnice/perineuma na beta-hemolitički streptokok grupe B (BHS-B). Naime, prijenos navedene bakterije na novorođenče tijekom porođaja može dovesti do rane novorođenačke sepse (1-2 na 1000 porođaja), a u slučaju pozitivnog nalaza liječi se davanjem antbiotika majci prije i neposredno tijekom porođaja, što sprječava infekciju novorođenčeta.

Kako izgleda ginekološki pregled u žena starije životne dobi?

Ginekološki pregled u starijoj dobi obavlja se na isti način kao i kod žena reproduktivne dobi, s naglaskom na pregledu vanjskog spolovila i rodnice.

Kod žena u menopauzi javljaju se drugačiji problemi i tegobe u usporedbi sa ženama reproduktivne dobi. Nažalost, u našim krajevima uvriježeno je mišljenje da starije žene i žene u menopauzi ne moraju više obavljati ginekološke preglede, što je potpuno netočno i štetno - ne samo za zdravlje žene, već i za kvalitetu života starijih žena. U starijoj životnoj dobi često se javljaju tegobe vezane uz menopauzu o kojima se malo priča, kao što su suhoća rodnice, svrbež i pečenje vanjskog spolovila, te problemi s inkontinencijom. Uz izražene navedene tegobe, tu su i klasični problemi u klimakteriju, kao što su valunzi, nesanica, umor, glavobolje, loše raspoloženje (depresija). To su sve razlozi za posjet ginekologu.

Ginekološki pregled u toj dobi obavlja se na isti način kao i kod žena reproduktivne dobi, s naglaskom na pregledu vanjskog spolovila i rodnice, te se po potrebi koriste manji instrumenti. Također se uzima PAPA test i radi ginekološki ultrazvuk. Ukoliko je žena zdrava, i nema akutnih ginekoloških tegoba (uz uredne prethodne ginekološke preglede), pregled se može obavljati svake 2-3 godine.

Kako izgleda ginekološki pregled u operiranih žena (žena bez maternice i/ili jajnika)?

Bez obzira što žena više nema maternicu i/ili jajnike, i dalje mora obavljati redovite ginekološke preglede, jer ona i dalje ima stidnicu i rodnicu koje također moraju biti pregledane. Ovim ženama i dalje se može uzeti Papa-test, bez obzira što nemaju vrat maternice; u tom slučaju obrisak se uzima samo iz rodničkog dijela. Također, mora se učiniti i ultrazvučni pregled male zdjelice kako bi se isključile promjene u ovom području. Ove žene također mogu obavljati preglede svake 2-3 godine.

Ginekološki pregled u svakom slučaju ne treba odgađati. Prirodno je da se žene ne raduju odlasku ginekologu, ali važno je da mu se posveti posebna pažnja i izgradi dobar odnos s ginekologom, jer ukoliko imate dobra iskustva, redovitije ćete i dolaziti na kontrole.

 

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(174)
3.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

URINARNA INKONTINENCIJA

Ispunite upitnik procjene urinarne inkontinencije. URINARNA INKONTINENCIJA Nemogućnost kontroliranja ili zadržavanja mokrenja karakteristika je urinarne inkontinencije.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.