Ostalo

Hrvatskoj nedostaje 900 specijalista

Objavljeno 21.03.2009.

Bussines.hr/Hina

U Hrvatskoj u ovom trenutku nedostaje oko 900 liječnika specijalista, između 25 i 30 posto ljekarni ne udovoljava svim kadrovskim normativima zbog nedostatka diplomiranih farmaceuta, dok je pokrivenost stomatološkom zaštitom neravnomjerna unatoč više stotina nezaposlenih stomatologa, istaknuto je na Danu karijera u biomedicinu BioMed koji se danas održava u zagrebačkom hotelu Dubrovnik.
Hrvatskoj nedostaje 900 specijalista
 

Skup su organizirale Udruge studenata biomedicinskih fakulteta s namjerom da najznačajnije tvrtke i organizacije iz područja biomedicine predstave studentima svoje potrebe za pojedinim profesijama.
Glavna tema skupa je "Reforma zdravstva - izazovi i prilike za nove generacije zdravstvenih stručnjaka u RH" , o čemu su govorili predstavnici strukovnih udruga u zdravstvu.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Hrvoje Minigo istaknuo je kako se u hrvatskom zdravstvu sve više osjeća manjak liječnika, pa je potrebno motivirati mlade da se odlučuju za to zanimanje.
Tako se sa nekadašnjih više stotina liječnika na Zavodu za zapošljavanje, broj nezaposlenih liječnika smanjio na 58. Osim nedostatka oko 900 specijalista u bolnicama, u ponekim dijelovima Hrvatske zbog manjka liječnika primarne zaštite u pitanje dolazi i organizacija zdravstvene službe, rekao je Minigo. Posebice je to izraženo u na području od Splita do Dubrovnika, te u dijelovima Like i Slavonije.

Iako je ljekarnička profesija od 90-ih godina znatno napredovala, jer je od tada otvoreno 600 od danas ukupno 1.000 ljekarni, u 75 posto privatnih ljekarni nedostaje diplomiranih farmaceuta, rekao je čelnik Hrvatske ljekarničke komore Mate Portolan dodajući kako ljekarne teško mogu ispuniti tu zakonsku obvezu.

Predsjednik Hrvatske stomatološke komore Hrvoje Pezo navodi pak da su na Zavodu za zapošljavanje registrirana 102 nezaposlena stomatologa, dok je u Komori evidentirano njih 345. Poseban problem je što od ukupno 4.179 stomatologa, njih oko 2.000 radi na području Zagreba, pa se u nekim dijelovima Hrvatske osjeća nedostatak stomatološke zaštite, rekao je Pezo.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(25)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.