Ostalo

Brzi test za otkrivanje ptičje gripe kod ljudi

Objavljeno 10.04.2009.

Forbes

U SAD je odobrena uporaba brzog testa za identifikaciju ljudi zaraženih virusom ptičje gripe tipa H5N1.
Brzi test za otkrivanje ptičje gripe kod ljudi
 

Novi test već u roku kraćem od 40 minuta omogućuje otkrivanje smrtonosnog virusa u uzorcima uzetima iz grla ili nosa ispitanika.

Postojećim testovima je ovakve rezultate moguće postići tek nakon 3 ili 4 sata od uzimanja uzorka.

Iako se pokazalo da virus ptičje gripe tipa H5N1 teško prelazi na ljude, stručnjaci se pribojavaju mogućnosti njegove mutacije u inačicu koja bi se brzo širila s čovjeka na čovjeka te tako izazvala globalnu pandemiju.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je zasad potvrdila 412 smrti prouzročenih ovim virusom, uglavnom u Aziji i Africi.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.