Ostalo

Pomanjkanje sna povezano s tjelesnom masom

Objavljeno 12.06.2009.

Reuters

Istraživači s University of Chicago su objavili kako nedovoljno trajanje sna može smanjiti pozitivne učinke dijete s ograničenim unosom kalorija.
Pomanjkanje sna povezano s tjelesnom masom
 

U studiji u kojoj je sudjelovalo 9 ispitanika dobrog zdravstvenog stanja i prevelike tjelesne mase se pokazalo kako prosječno trajanje sna od 5,5 sati dovodi do dvostrukog smanjenja tempa kojim se gubi masno tkivo za vrijeme dijete.

Znanstvenici vjeruju da smanjeni unos kalorija u kombinaciji s pomanjkanjem sna dovodi do povećanja koncentracije hormona grelina, poznatog po tome što stimulira apetit.

Po njihovim riječima, nedovoljno trajanje sna u kombinaciji s tjelesnom neaktivnošću i pretjeranom konzumacijom hrane predstavlja element stila života koji izravno utječe na konstantno povećanje broja osoba s viškom kilograma i s tim povezanim zdravstvenim poteškoćama.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.