Ostalo

Tzv. dobar kolesterol smanjuje rizik za rak

Objavljeno 16.06.2010.

Yahoo

Povišena koncentracija dobrog (HDL) kolesterola u krvi je povezana s manjim izgledima za razvoj bolesti srca, ali i karcinoma, sugerira nova studija američkih znanstvenika.
Tzv. dobar kolesterol smanjuje rizik za rak
 

Istraživači s Tufts University svoje nalaze temelje na analizi podataka prikupljenih za potrebe 24 ranije studije.

Journal of the American College of Cardiology je objavio kako je utvrđeno da na svako povećanje koncentracije HDL-a u krvi za 10 postotnih poena dolazi do za trećinu manjeg rizika obolijevanja od raka u promatrane 4,5 godine.

Pokazalo se i kako je pozitivan utjecaj HDL-a neovisan o uobičajenim faktorima rizika za rak, primjerice pušenju, pretilosti i starijoj životnoj dobi.

Znanstvenici vjeruju da je ovakve nalaze moguće barem dijelom objasniti učinkom HDL-a na funkciju imunološkog sustava te njegovima antioksidativnim svojstvima.

Čimbenici koji pridonose povišenoj koncentraciji HDL-a u krvi su redovita tjelesne aktivnost, zdrava prehrana, izbjegavanje pušenja te umjerena konzumacija alkohola.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.