Majka i dijete

Veći rizik za celijakaliju kod djece rođene carskim rezom

Objavljeno 05.07.2010.

Yahoo

Istraživanje provedeno u Njemačkoj sugerira kako djeca rođena carskim rezom imaju u prosjeku 80% veće izglede za celijakaliju nego djeca rođena vaginalno.
Veći rizik za celijakaliju kod djece rođene carskim rezom
 

U studiji su analizirani podaci za gotovo 2000 djece tretirane zbog celijakalije, Crohnove bolesti, ulcerativnog kolitisa i drugih gastrointestinalnih bolesti.

Časopis Pediatrics dodaje kako je porod carskim rezom bio povezan isključivo s većim rizikom za celijakaliju, autoimuni poremećaj kojeg karakterizira abnormalna reakcija imunološkog sustava na gluten.

Gluten je protein prisutan u nekim žitaricama, a kod osoba s celijakalijom izaziva upale i oštećenja tankog crijeva.

Istraživači vjeruju da je dobivene rezultate moguće objasniti time što djeca rođena carskim rezom nisu bila izložena mikrobima poput djece rođene vaginalno, što kasnije može utjecati na formiranje njihove crijevne flore, tzv. dobrih mikroba koji pomažu pri probavi i štite od patogena.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(24)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.